ERDON Helyi hírek

2011.06.20. 12:06

Adakozás templomjavításra

<p>A Szatmár–Kültelek református egyházközség tagjai is segítették a templomukat felújító szamoskóródiakat.</p>

 

Szentháromság vasárnapján Erdei Árva István szamoskóródi református lelkész hirdetett igét a Szatmár–Kültelekreformátus templomban. A vendéglelkészt elkísérte a szamoskóródi ifjúsági csoport és az egyházközség néhány tagja. Erdei Árva István igehirdetésében elmondta, hogy szentháromság vasárnapján, az ünnepes félév végén szükség van egy kis számvetésre, mi az, amit megtettünk ebben az időszakban, és mi az, amit elmulasztottunk. Az ember egyszerre él érzelmi és értelmi életet, nehezen fér be logikájába a szentháromság fogalma, az egy testben három személy, de ezt nem megérteni hanem hinni kell.

 

Vendégelőadás

 

A szamoskóródi vendégeket Kürti Tamás segédlelkész köszöntötte és közölte a hívekkel azok látogatásának okát. Erdei Árva István elmondta, hogy 2010. szeptemberében került Szamoskóródra, előtte húsz évig az egyházközségnek nem volt állandó lelkipásztora. Az egyházközségnek gyerekekkel együtt 141 tagja van, de Isten lelke megmozgatta a szíveket és munkára késztette őket. Nemrég befejeződött a templom külső felújítása, de a munkálatok a tervezettnél többe kerültek, emiatt az egyházközség anyagi gondokkal küzd. A mostani látogatás célja az, hogy felhívják a Szatmár–Kültelek híveinek figyelmét, hogy amennyiben anyagi lehetőségeik megengedik, segítsék a szamoskóródiakat, akik ennek a munkálatnak a befejezésével, csak egy részét végezték el annak a feladatnak, ami rájuk vár. A szamoskóródi gyerekek műsora kiváltotta a templomban lévők tetszését. A padsorokban több olyan személy is ült, akik Szamoskóródról származtak el, és tudják, hogy egy település számára mennyire fontos a templom. Soltész János egykori esperes, az 1912–ben megírt egyháztörténeti írásában így ír Szamoskóródról: „Az egyházi élet jövőjéhez kötött remény a nyomasztó szegénység miatt aggasztó; önerejéből mostani viszonyok között mint anyaegyház alig tarthatja fenn magát.” Ez a jóslat nem vált valóra: a szamoskóródi egyház most is él.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!