ERDON Helyi hírek

2011.06.01. 16:51

Ablak a világ magyarságára

<p>Decemberben indult útjára a tudósítók.hu közösségi portál, ahol a Kárpát-medence hat országában dolgozó magyar tudósítók videói tekinthetők meg, amelyek a helyi magyar értékeket mutatják be.</p>

 

Erdélyi körútja keretében tegnap Szatmárnémetiben járt Bolyáki Attila, a tudósítók.hu közösségi portál alapítója, hogy a helyi magyar tudósítókkal, újságírókkal is megismertesse a „magyar nemzethez tartozás közösségi portálját”. Bolyáki a Magyarországot bemutató Főtér című Magyar Televíziós műsor alapító-főszerkesztőjeként 2010 végén hat hónapos tesztelés után hozta létre a portált a Kárpát-medence hat országában dolgozó magyar tudósítók összefogásával, Sára Sándor szakmai irányításával. Eddig 425 magyar tudósító kapott meghívót és töltött fel híreket, a filmek legtöbb öt percesek, és alapfeltétel, hogy a helyi magyar értékeket mutassák be, nem feltétlenül a legfrissebb híreket. „Az volt a cél, hogy egy olyan médiumot hozzunk létre, amely a magyar szellemi, gazdasági, tudományos, sport, kulturális értékeket mutassa be, a hagyományok ápolása, a magyarok lakta országok szélesebb körű megismerése. Itt az érték a hír: például a budapesti, beregszászi magyar nézőnek hír a hat hónappal ezelőtti csíkszeredai kulturális eseményről készült videó is. Ma már 8-10 ezer látogatónk van naponta, kiknek egyharmada a Kárpát-medencén kívülről látogat. Szeretnénk kiterjeszteni a tudósítói hálózatot a világ minél több magyar közösségéhez, Kanadától Új-Zélandig”.

Hiteles és értékteremtő tartalom

A világban élő magyar tudósítók helyi értékeket bemutató videói történelmi jelentőségű dokumentumok, mondta el az alapító. Tartós megőrzésükről a Tudósítók.hu gondoskodik, azokat szakszerűen összegyűjti, gondozza és bárki számára elérhetővé teszi. Így a beregszászi emberek is megismerhetik a budapesti, szabadkai, az új-zélandi, az amerikai, vagy a moldvai csángó-magyarok életét. A videomegosztó portálokkal ellentétben a tudósítók.hu közössége a szakmai követelmények mentén, bizalom alapján épül fel, így biztosítja a tartalmak hitelességét. A tudósító tagok különböző publikálási jogosultsággal rendelkeznek, alacsonyabb szinteken kizárólag moderáció útján, magasabb szinteken anélkül publikálhatják tartalmaikat. A portált Dr. Schmitt Pál köztársasági elnök így méltatta: „Magyar a magyarhoz úgy tartozik, hogy e közel 15 milliós nemzet pusztán töredékével sikerül élőben, szemtől szembe összefutnunk. Most új fóruma nyílik a találkozásnak. Az a kis „pont hu” most a határokon átgondolkodás, átbeszélgetés, a közösségvállalás jelképe is”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!