ERDON Helyi hírek

2011.05.18. 17:22

Zónaváltások Szatmáron

<p>Szatmár megye - Nem csak a helyi adók és illetékek mértéke változik jövőre, hanem azok a területi besorolások is, amelyek nagyban meghatározzák azt, hogy egy ingatlanért után mennyi adót kell befizetni a városnak.</p>

 

„Rendkívül igazságtalan, hogy egy a városközpontban egy lerobbant társasházban lévő lakás után a tulajdonos több adót fizessen mint a város központjától távolabb eső utcában lévő luxusvilla tulajdonosának” - szögezte le szerdai sajtótájékoztatóján Ilyés Gyula Szatmárnémeti polgármestere. A megyeközpont az utóbbi években jelentős változáson ment át, így már nem lehetnek érvényesek a korábban megfelelő koncentrikus körök alapján meghatározott adózási területek. A jövő hét csütörtöki helyi tanács ülésen a zónák megváltoztatásáról szóló határozattervezet is a tanácsosok elé kerül. Ezzel kapcsolatban szerdán tartott közvitát a polgármesteri hivatal, ahol a lakosok is bátran elmondhatták a véleményüket.

A határozattervezetben meglehetősen megnövelt A és B adózási zónát jelöltek meg, amely során az is előfordulhat, hogy a városnak egy külsőbb területén lévő utca is B zónának minősül, noha addig alacsonyabb rangú területen fekvőként jegyezték azt.

Bonyodalom

A szerdai sajtótájékoztató egy másik kérdése is a város zónákra osztásához kapcsolódott. Az utóbbi napokban a lakosságtól több olyan bejelentés is érkezett, amelyben azt kifogásolják, hogy háziszárnyasokat és más háziállatokat tartanak nagy mennyiségben lakónegyedekben, s ezek szaga, illetőleg az általuk keltett zaj zavarja a szomszédban lakókat. Ilyés Gyula az Amaci, a Darai és a Gheorghe Bariţiu utcákat jelölte meg a panaszok forrásaként. Elmondta, hogy lehetetlen személyre szabott szabályokat alkotni, így az ott élőknek nincsen más választásuk mint megbarátkozni a gondolattal, hogy az eddigi C zónából átkerültek a B-be, ami azt jelenti, hogy megadott határidőn belül vagy el kell költöztetni onnan az állatokat vagy el kell pusztítani őket. Az Amaci úton egy díjnyertes háziszárnyasokkal foglalkozó lakost ez a kötelezettség igen érzékenyen érint. Eyébként a tiltás már több éve érvényben van, s ezzel kívánták azon állapotokat megszüntetni, amelyeknek csak egyike volt az, hogy a Gheorghe Bariţiu utca külső részén reggelente csorda haladt végig az igen forgalmas úton. „A 2011. évi 33-as helyi tanácsi határozatban olvashatnak erről bővebben az érdeklődők” - hívta fel a figyelmet a lehetőségre Ilyés Gyula, amdj hozzátette, hogy Körtvélyes és Szatmárzsadány negyedekben egyelőre még megengedett az állattartás.

Őri-Pákay Franciska

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!