ERDON Helyi hírek

2011.05.26. 11:03

Szolgáltató van, szolgáltatás nincs

<p>Bihar megye - Kiskereki községben körülbelül egy hónapja senki nem hordja el a háztartási hulladékot, mivel két cég között „a földre ült” a szolgáltatás – legalábbis egyelőre. Rövidesen megoldás várható, mondta a polgármester.</p>

Bihar megyében 101 közigazgatási egység van, és információnk szerint ezek mintegy felében nincs megoldva a háztartási szemét szervezett elszállítása, illetve még lépéseket sem tettek az ügy legális mederbe terelésére. Mindez annak ellenére van így, hogy lassan két éve érvénybe lépett az a törvény, mely ezt kötelezővé tette... Kiskereki község (Kiskereki, Érkeserű, Asszonyvására) egyike azoknak, ahol kiírták, és lebonyolították a közbeszerzési eljárást a szolgáltatásra – most, mintegy hónapja, mégis csak gyűl a szemét a kukákba. A részletekről Nyíri Sándor  polgármestert kérdeztük.

Ideiglenes megoldás

Az elöljáró felelevenítette: még 2009-ben  a közbeszerzést egy bizonyos Valmax cég nyerte meg, mivel nagyobb százalék befizetését ígérte meg az önkormányzatnak, mint riválisa. Utóbbi, a sok helyen szolgáltató AVE nevű cég megfellebezte az eredményt, az ügy több mint egy évig húzódott. Mivel a törvény kötelezővé tette a szemét elszállítását – amit Kerekiben komolyan is vették – ideiglenes szerződést  kötöttek a huzavona idejére a lakosság számára kedvezőbb feltételeket kínáló AVE-val. Ők, ténykedésük alatt 699 háztartással kerültek szolgáltatói kapcsolatba, havi kétszeri szállítással. Közben a fellebbezés a Valmax javára dőlt el, vagyis áprilistól az AVE kivonult, ő bevonult. Vagyis nem egészen.

Megoldási lehetőségek

Az új cég nem személyenként, hanem háztartásonként szabná árait, ami nem kedvez a kisebb létszámú családoknak. Ilyenből pedig sok van, például csak egyedül álló személy 160 van a községben. A mintegy 840 háztartásból  körülbelül 700 olyan van, ahol számítani lehetne a szolgáltatás igénylésére, ám az ára miatt csak 250 állt rá. Ezt pedig kevesli az új szolgáltató, neki így nem éri meg, vagyis kukákat sem osztott ki, és a szemetet sem hordja, ami így már hetek óta gyűl és büdösödik. Ahol pedig nem gyűl és büdösödik, az azért van, mert megint az erdőbe, vagy a szántóföld végébe vitték, ami visszatérés a korábbi állapotokhoz. Mi a megoldás? A szolgáltató javasolta: fizesse ki neki a pénzt az önkormányzat, majd szerezze azt vissza magának a lakosoktól. Nyíri Sándor szerint ez nekik elfogadhatatlan, szerintük a cég kellene csökkentse árait, legalább az egyadülállók felé. Ha még ebben a hónapban nem lesz változás, akkor a cég szerződés megszegése miatt jogi lépésekre számíthat, továbbá új közbeszerzést írnak ki, tette hozzá a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!