ERDON Helyi hírek

2011.05.04. 18:04

Építő javaslatokat tettek a lakosok

<p>Szatmár megye - Alacsony a lakosság érdeklődése a megye városaiban a környezeti problémák megvitatására szervezett közviták iránt, a megjelent lakosok viszont építő észrevételeket és javasalatokat tettek.</p>

Tegnap, akárcsak egy hónappal ezelőtt, most is egyetlen szatmárnémeti lakos jelent meg a polgármesteri hivatalban a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség által szervezett közvitán, melynek témája ezuttal a hulladékkezelés volt. A közvitát a környezetvédelmi minisztérium kezdeményezésére harmadik hónapja szervezik meg a megye városaiban, alkalmat adva a lakosoknak, hogy bemutathassák a lakóhelyük közelében észlelt környezeti problémákat. Az eltelt két hónapban igen csekély volt a lakosság érdeklődése, mindössze néhányan, de előfordult az is, hogy egyetlen személy sem jelent meg a megbeszéléseken. Amint Mészáros Géza, a környezetvédelmi ügynökség szakembere elmondta, az elmúlt hónapban a zöldövezetekkel kapcsolatos problémákat vitatták meg, illetve a találkozókon egy-egy kérdőívet is kitöltöttek a megjelent lakosok. A felvetett problémákat minden hónap végén összesítik, és elküldik a minisztériumba. A környezetvédelmi ügynökség urnákat helyezett ki az újságok szerkesztőségeibe, az ügynökség, a környezetvédelmi őrség, a vízgazdálkodási hivatal székhelyére, valamint a városok és nagyobb községek polgármesteri hivatalaiba, amelyekbe a lakosok névtelenül elhelyezhetik panaszaikat, javaslataikat. Az eltelt két hónap alatt eddig egyetlen panaszlevél került az urnákba, amelyben nem környezetvédelemmel kacsolatos problémát írtak le. A múlt hónapban Tasnádon két lakos jelent meg a közvitán, akik arra panaszkodtak, hogy ismeretlen személyek az ő följeikre hordják a szemetet. Az Erdődön megtartott közvitán a hulladékkezeléssel kapcsolatos problémákat vetették fel a lakosok. Elhangzott, hogy sok lakos, de vállalatok sem kötöttek szerződést a hulladék elszállítását végző vállalattal, vagy nem fizetik a szemétdíjat. A tömbházak lakói arra panaszkodtak, hogy sokan a magánházaktól is a tömház mellé elhelyezett konténerekbe viszik a szemetüket, így nekik helyettük is fizetniük kell.

Egyetlen panaszos

Tegnap egyetlen személy jelent meg a Szatmárnémetiben megtartott közvitán, Illyés Előd Sándor nyugdíjas arra panaszkodott, hogy a 17-es lakónegyedben, a tömbháza mellett levő zöldövezetben a köztisztasági vállalat nem szállítja el a lakók által összesepert levélhalmot. Véleménye szerint a város utcáin túlzottan megmetszik a fákat, ott is, ahol nem lenne indokolt, hiszen nincsenek vezetékek fölötte. Ha hagynának néhány ágat, hogy fölfelé nyúljon és csak az alsókat, meg a száraz ágakat metszenék le, akkor szépen fejlődhetne a fa koronája, árnyékot tartana és a por és zaj ellen is védelmet nyújtana. A hársfák nem virágoznak a túlzott metszés miatt. Javasolta, hogy a jövőben kialakítandó zöldövezetekbe magas koronájű fákat is ültessenek. Felvetette azt is, nem érti, miért kell a szelektív hulladékgyűjtésre alkalmas konténereket Szatmárnémeti leglátványosabb pontjaira helyezni, ami nem tesz jót a városképnek. A Lucian Blaga sugárúton levő pillepalack gyűjtésére alkalmas konténerek az út szélén, a város bejátartánál vannak elhelyezve. Dorka István, a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal munkatársa ígéretet tett arra, hogy továbbítja az észrevételeket a felelős osztályokhoz.

Pándi Annamária

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!