ERDON Helyi hírek

2011.05.03. 14:41

Nagyszabású motoros akció

<p>Nagyvárad - Hamarosan kezdetét veszi a legnagyobb erdélyi motorostúra, mellyel arra szeretnék felhívni a figyelmet a résztvevők: tiszteljük egymást a közelekdésben, hiszen az életünk múlhat ezen.</p>

Három motorosklubképviselői (a bihari Hawks, valamint a nagyváradi Black Eagles és White Wolves) vettek részt a keddi, nagyváradi sajtótájékoztatón. Elmondták: Bihar, Szilágy, Máramaros és Szatmár megye tizenhárom motorsklubjának tagjai jönnek el, ezenkívül Aradról is részt vesznek, két magyarországi klub is képviselteti magát, s klubokhoz nem tartozó motorosokat is várnak.Bárki jöhet, feltéve, hogy betartja a közlekedési szabályokat. Mintegy négyszáz résztvevőre számítanak. Pénteken 10 órától indulnak Biharpüspökiből, a Real 2 parkolójából, majd Bihar, Diószeg és Székelyhíd következik, onnan pedig Tasnád felé mennek, ahol találkoznak a többi megye résztvevőivel. Délben érnek Tasnádra, onnan Szilágy felé indulnak, a következő állomás pedig Zilah,majd Nagybánya, ahol letáboroznak. Szombaton indulnak tovább. A következő állomások: Szatmár, Nagykároly, Érmihályfalva, Diószeg, Bihar és Nagyvárad.

Motoros parti

Terveik szerint fél négy és négy óra között érnek vissza Nagyváradra, ahol a Püspöki útról a Ştefan cel Mare sugárútra térnek, majd a Fő utca, a Múzeum utca, a Dacia sugárút következik. Végigmennek többek között a Tudor Vladimirescu, a Menumorut utcán, érintik a Petőfi parkot, eljutnak a Szent László térre, majd a December 1 térre, ahonnan a Nufărul felé veszik útjukat. Az utolsó állomáshely Püspökfürdő, ahol motoros partit tartanak a volt Royal kaszinóban.

A keddi sajtótájékoztatón felszólalt többek között Kőrösi Ferenc, a Hawks alelnöke, Daniel Todoran, a White Wolves alelnöke, valamint Horea Bochiş, a Black Eagles elnöke. Elmondták: Az akció figyelemfelkeltés is egyben, hiszen nagyon sok baleset történik, s a közhiedelemmel ellentétben gyakorta a gépkocsivezetők a hibásak, nem a motorosok.

Jelzésértékű

A gépkocsivezetők sokszor elmulasztanak elsőbbséget adni. Hogy miért? Előfordul, hogy figyelmetlenségből, de van, hogy készakarva. Viszont amikor megtörténik a baleset, rendszerint a motorosok sérülnek meg súlyosabban. „Mi motorvezetés közben nem beszélünk telefonon, nem hallgatunk zenét, elfeledjük minden gondunkat-bajunkat, csak a vezetésre koncentrálunk.” - mondta Daniel Todoran. Persze a motorosok elismerik: vannak közöttük, akik túllépik a megengedett sebességet, s veszélyes manővereket hajtanak végre – azonban, mint mondják, a klubtagok nem tartoznak e kategóriába. Megjegyezték egyúttal: jelzésértékű, hogy rögtön a tavalyi akciót követően egy fiatal motoros halálos balesetet szenvedett egy gépkocsivezető hibájából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!