ERDON Helyi hírek

2011.05.19. 14:04

Életmentés útlezárásokon át

<p>Szatmár megye - Érdekes, hogy míg a tűzoltóságot értesítik arról, hogy merre várhatóak útlezárások, addig a mentőszolgálat kimarad ebből az információláncból. Holott mindkét esetben emberélet lehet a tét.</p>

Szatmárnémetiben teljes gőzzel folynak az útburkolási munkálatok, ami azt jelenti, hogy sokszor csak akkor szembesülünk azzal, hogy a kiszemelt útvonaltól le kell térnünk, amikor már szinte beleütközünk az útjavításhoz használt gépekbe. Ilyenkor, ha lehetőség van rá, akkor vissza kell fordulni, és másik utat választani. Igen ám, de az egyirányú utcákban vagy ahol mindkét oldalon parkolnak már nehezebb ezt megvalósítani. Különösen akkor, ha kisbusznál nagyobb mentőautóról vagy negyven tonnás tűzoltóautóról van szó.

Dr. Pataki Ferenc a Szatmár Megyei Mentőszolgálat vezetője azon kérdésünkre, hogy az útépítő cégek közlik-e vele, hogy mely útszakaszon várhatóan meddig tartanak a munkálatok először csak annyit tudott hozzáfűzni: mit gondolnak, ez itt Amerika?! Hozzátette, hogy lassan huszonegy éve dolgozik ebben a funkcióban, de ez alatt egyetlen egyszer sem kapott ilyen értesítést, de azt is hozzátette, hogy tudomása szerint ebből nem adódtak komolyabb gondok. „Az utcának ha az egyik bejáratát lezárják, akkor próbálkoznak a másik végéről, ha pedig nem, akkor nem marad más választásuk, mint gyalog megközelíteni a helyszínt” - fűzte hozzá a mentőszolgálat vezetője. A Hadad belterületén lévő 250 méteres útszakasz teljes lezárása okán azonban már komolyabb egyeztetésre volt szükség. Mivel a mentőszolgálat számára megközelíthetetlenné válik a megye azon része, a javítás ideje alatt a Szilágy Megyei Mentőszolgálat siet majd a Szatmár megye azon területén lévő betegek segítségére.

Ulici Aurel, a Szamos Sürgősségi Helyzetek Felügyelőségének sajtószóvivője az útlezárásokkal kapcsolatos kérdésünkre válaszolva elmondta, őket az útjavításokat vagy egyéb munkálatokat végző cégek képviselői időben értesítik a lezárásokról, így a sürgősségi helyzetek felügyelősége fennakadás nélkül tudja munkáját végezni. A sajtószóvivőtől azt is megtudtuk, hogy a Szatmár Megyei Rendőrfőfelügyelőség is értesíti a Szamos Sürgősségi Helyzetek Felügyelőségét az útlezárásokról – abból az okból kifolyólag, hogy minden útlezáráshoz szükséges a rendőrség jóváhagyása is –, így duplán hozzájutnak a szükséges információkhoz, tehát mindenhová eljutnak, ahol szükség van a segítségükre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!