ERDON Helyi hírek

2011.05.25. 18:17

Közélet még gyerekcipőben

<p>Amíg a romániaiak életszínvonala magánéleti szempontból látványosan fejlődött, addig a közszféra hanyatlásban van, hívja fel a figyelmet Radu herceg a „Provizoratul istoric” (Történelmi ideiglenes állapot)című könyvében.</p>

Szerdán Szatmárnémetiben tett látogatást Radu, Románia hercege, Hohenzollern Margit férje, hogy bemutassa a tavaly novemberben megjelent „Provizoratul istoric” (Történelmi ideiglenes állapot) című könyvét a Poesis Irodalmi Központban. A kötet a herceg 2007 és 2010 között megjelent írásait, esszéit, nyilatkozatait tartalmazza. Radu herceg a szatmáriakat is megtisztelte jelenlétével, a színvonalas, értéket lépviselő és közvetítő könyvbemutatóra azonban a sajtó képviselőin kívül kevesen voltak kíváncsiak. A kiadó szerint a könyv írója arra keresi a választ, hogy kiindulva a román állam utóbbi másfél évszázados múltjából, mi az oka annak, hogy a romániai közintézmények nem működnek megfelelő színvonalon, egymást kiegészítve.

Elhanyagolt közintézmények

Radu herceg elmondta, a romániai emberek élete magánéleti szempontból, vagy foglalkozásukban, hivatásukban gyors és látványos fejlődésen ment át a rendszerváltás után. A jelenben ugyan negatívumként könyvelhető el, hogy 4-5 millió román állampolgár külföldön dolgozik, ez a jövőre nézve azonban előnyt jelent, hiszen a kint dolgozók tanulnak, tapasztalatot szereznek, erősítik a más országokkal való kapcsolatot. Azt is kihangsúlyozta, hogy Románia az elmúlt évtizedben gyors gazdasági növekedésen ment keresztül. Ezzel egy időben viszont a közszférát láthatóan elhanyagolták, a közélet, a közintézmények hanyatlóban vannak, nem kapnak megfelelő megbecsülést. Ennek okát a szerző közszféra túlpolitizálásában látja. Az intézmények alkalmazottait, vezetőit nem szakmai felkészültségük szerint, hanem politikai alapon nevezik ki. A közintézményekben dolgozó szakemberek nem kapnak megfelelő megbecsülést és támogatást. A politikának csak a jéghegy csúcsán kellene elhelyezkednie, a parlamenttől kezdve a közintézményekig kompetens szakemberek kellene helyet kapjanak. A könyv megvásárolható Szatmárnémetiben a Mihai Viteazul utcán található Baraprest könyvesboltban 28 lejes áron.

Pándi Annamária

Címkék#Radu herceg

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!