ERDON Helyi hírek

2011.05.02. 14:07

Felújítják a Şaguna iskolát

<p>Nagyvárad - Európai uniós támogatással a nagyváradi önkormányzat felújítja, korszerűsíti és modern felszerelésekkel látja el az Andrei Şaguna Műszaki Kollégiumot. A munkálatok május 2-án kezdődtek el.</p>

A részletekről Marcel Boloş, a váradi önkormányzat szakigazgatóságának vezetője számolt be hétfőn a sajtó képviselőinek. Kifejtette: a 12 hónapos futamidejű, 2010. november 26. és 2011. november 25. között gyakorlatba ültetett, Az Andrei Şaguna Iskolacsoport felújítása, korszerűsítése és felszerelése elnevezésű európai uniós projekt összköltségvetése csaknem 6 millió lej, melyből az önrész valamivel több mint 262 ezer lejt tesz ki. A beruházás közvetlen kedvezményezettjei a műszaki kollégium 40 osztályában tanuló 1412 diák, illetve a tanárok lesznek, indirekt haszonlélvező pedig a helyi gazdaság lesz, mivel remélhetőleg az eddiginél sokkal képzettebb és felkészültebb munkaerőt fog a piac rendelkezésére bocsátani a tanintézet.

Főbb célkitűzések

A befektetés során többek közt renoválnak a B és B1 épületszárnyakból, illetve a Constantin Brîncoveanu 12. számalatti 5-ös számú csarnokból álló 1.027,29 négyzetméternyi felületet, korszerű berendezésekkel látják el az iskola öt műhelyét és kilenc laboratóriumát, három új labort létesítenek, ahol a helyi piac igényeit kielégítő képzést nyújtanak a fiataloknak, korszerű számítástechnikai eszközöket szereznek be, az egyik mosdót úgy alakítják át, hogy a mozgássérültek is használni tudják, megváltoztják a tanítás órarendjét úgy, hogy csak délelőtt legyen oktatás, és növelik a felújított ingatlanok energiahatékonyságát.

A meghirdetett közbeszerzési pályázatra tizenhárom árajánlat érkezett, a győztes cég végül az Abed Nego Com Kft. lett, mely áfa nélkül 1.099.790 lejért vállalta a kivitelezést. A munkálatok felügyeletére áfa nélkül 35.000 lejt, az audit szolgáltatásokra 8.700 lejt, a reklámra pedig áfa nélkül 22.830 lejt költ az önkormányzat. Az IT-eszközök vásárlására is versenytárgyalást írtak ki, azonban egyetlen jelentkező sem akadt, így várhatóan megismétlik ezt.

 Egyedüli az országban

Biró Rozália alpolgármester arra hívta fel a figyelmet: a nagyváradi önkormányzat az egyedüli az országban, abból a szempontból, hogy jelen pillanatban három tanintézet (az Andrei Şaguna Műszaki Kollégium, a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium és az Avram Iancu Iskola) renoválása és korszerűsítése is zajlik európai uniós támogatással, és újabb két projekt gyakorlatba ültetése előkészületben van.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!