ERDON Helyi hírek

2011.05.10. 07:46

„Rotary ügyel a gyermekekre”

<p>Több mint 100 évvel ezelőtt az Amerikai Egyesült Államokban megalakult Paul P. Harris ügyvéd vezetésével a Rotary Klub. Mára már világviszonylatban 160 országban 30 ezer szervezete működik. Olyan világszervezet, amelyben különböző foglalkozású emberek készek vállalni az emberbaráti szolgálatot. Szakmai és magánéletükben az arra rászorulókat segítik. Etikailag is elfogadott alapelveket követnek. Arra törekednek, hogy a világban terjedjen a megértés és a jó szándék.</p>

Kolozsváron legújabb cselekedetük „Rotary ügyel a gyermekekre” címmel fut. Anyagi támogatást adtak: R.C.  Oklahoma- város (Amerikai Egyesült Államok), Münich- Englisher Garten R.C.(Németország), Budapest és Pécs R.C. Kadiköy- Isztambul R.C.(Törökország), valamint a Kolozsvár R.C.  

      A lényeg az, hogy a rászoruló csecsemőket, 3-4 hónapos korig, olyan matraccal látják el, melyen feküdve észlelhetővé válik a légzészavar. Ha a csecsemő nem vesz lélegzetet, a készülék 20 másodperc alatt hangos vészjelzést ad le.  Tulajdonképpen légzészavarokkal küszködő csecsemőkön segítenek.  

      Dr. Călin Lazăr, a projekt lebonyolítója, sajtótájékoztatón elmondta, 420 ilyen készüléket osztottak szét annak a 65 R.C- nak, a 80 kórháznak, amelyek jelezték ennek a készüléknek az igénylését.  A beszerzési ár 69. 60 dollár. Egyébként e készülék hazai kereskedelemben beszerezhető 115 dollárért. Lelkes szavakkal bizonygatta, mekkora segítséget jelent a beteg gyermekek számára ez a készülék, amit külföldről kell beszerezni, mert hazánkban ilyen készülékeket nem gyártanak. Ebben segédkeztek az itt jelenlevő Rotary Klubok tagjai.  

       A kórház igazgatója, dr.Cornel Aldea megerősítette azt, amit kollegája mondott, és egyúttal megköszönte a Rotary klub segítségét.

       Magyarországról jött Henning Sorknaes, dán származású, aki 1992 óta él Budapesten. Felesége magyar és gyermekei is ott születtek. 23 éve Rotary klubtag.

       Elmondása szerint meghívásra lett tag. Nem kap fizetést, nem is ezért tevékenykedik. Szeret segíteni azokon, akiknek szükségük van olyan támogatásra, melyet ő tud nyújtani.

       Családja megérti őt, és felesége, mikor tud, segít neki, de gyermekei is bekapcsolódnak jótékonysági tevékenységébe.

       Dr. Călin Lazăr beszédében nagyon sokszor hivatkozott arra a segítségre, amit a romániai Rotary klubok Magyarországtól kaptak.

      Magyarország, akárcsak más ország is, ha szükség van segítségre, mindig megértette a bajba jutottakat, és támogatta a rászorulókat, mely hasonló helyzetben természetes. Bizonyítja az a sok önkéntes akció, amelyben  részt vettek.   

 

                           Csomafáy Ferenc  

Címkék#rotary klub

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!