ERDON Helyi hírek

2011.05.13. 10:46

Adóbevallás: hétfő az utolsó nap

<p>Nagyvárad - Május 16-ig lehet benyújtani az illetékes hivataloknál az éves adóbevallásokat. Szintén ezen időpontig élhetünk a 2 százalékos adófelajánlás lehetőségével a civil szervezetek javára.</p>

Tekintettel arra, hogy 2011-ben a törvényben megjelölt május 15-i határidő vasárnapra esik, az idén május 16., hétfő az utolsó nap, amikor még be lehet nyújtani az illetékes hivataloknál az éves jövedelemadó bevallásokat, illetve szintén ezen időpontig élhetünk még a civil szervezetek javára történő adófelajánlás lehetőségével. Noha az érintetteknek pénteken csupán két nap állt még a rendelkezésükre, hogy eleget tegyenek ezirányú kötelezettségüknek, délelőtt alig néhányan lézengtek a Bihar Megyei Közpénzügyek Felügyelőségének nagyváradi székhelyén. Ezt talán azzal is magyarázható, hogy nem feltétlenül szükséges személyesen elmenni az adóhivatalba, hanem postán is el lehet küldeni a D200-as típusú formanyomtatványokat, valamint egy harmadik választási lehetőség is létezik, de ez nehézkesebb, és csak azok élhetnek vele, akik digitális akkreditációval rendelkeznek.

Vasile Farc, az intézmény szóvívője ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta az erdon.ro-nak: május 13-ig 8633 személy nyújtotta be az adóbevallását, vagyis a körülbelül 16.100 adófizetőnek csupán az 53,62 százaléka tett így. Ugyanakkor 32.825-en töltötték ki a D230-as űrlapot, vagyis ajánlották fel éves jövedelmük 2 százalékát valamely civil szervezet javára. Mint ismeretes, az adóbevallás elmúlasztásáért 10 lejtől 100 lejig terjedő bírságot szabnak ki.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!