ERDON Helyi hírek

2011.04.04. 12:49

Tüntetett a Nyugdíjas Liga

<p>Nagyvárad - Hétfő délelőtt a Prefektúra váradi székhelye előtt békés tüntetést szervezett a Romániai Nyugdíjas Szakszervezetek Országos Föderációjának Bihar Megyei Ligája. Egy petíciót is átadtak.</p>

Hétfő délelőtt a Prefektúra nagyváradi székhelye előtt tüntetést szervezett a Romániai Nyugdíjas Szakszervezetek Országos Föderációjának Bihar Megyei Ligája, körülbelül tíz idős személy vett részt a békés tiltakozáson. Ilie Popescu elnök az erdon.ro-nak azt nyilatkozta: ezzel egyidőben szinte valamennyi megyeszékhelyen, illetve Bukarestben is hasonló megmozdulás zajlott. Az akcióval arra szerették volna felhívni a román kormány figyelmét: az utóbbi időben a nyugdíjasok életszínvonala folyamatosan romlik, annak betudhatóan, hogy az infláció növekedése miatt kisebb lett a vásárlóerejük, sőt, sok esetben a társadalombiztosítási járulék levonása miatt nemhogy nőttek volna, hanem 5,5 százalékkal csökkentek a nyugdíjak értékei.
 
Nyugalmat akarnak
 
Ugyanakkor arról sem szabad megfeledkezni, hogy hamarosan a vizitdíjat is bevezetik, illetve valószínűleg csökkeni fog az ártámogatott gyógyszerek száma, más patikaszereket pedig bizonyára ismét megdrágítanak majd. Ezért azt kérjük a kormánytól: április hónaptól kezdve az állami nyugdíjakat emeljék az inflációs rátával- 7,8 százalék- megegyező értékkel. Ne várja azt az idősektől, hogy a saját pénzükből támogassák az ország gazdasági fellendülését, mely összeget több évtizeden keresztül félretettek annak érdekében, hogy az aktív életük végén nyugalmuk legyen”, közölte a Liga elnöke.
Körülbelül húsz percig álltak sztrájkőrséget a tiltakozók, majd a követeléseiket tartalmazó petíciót átadták Gavrilă Ghileakormánybiztosnak. A Romániai Nyugdíjas Szakszervezetek Országos Föderációjának körülbelül 700 ezer tagja van, Bihar megyében 200-an csatlakoztak az érdekvédelmi szervezethez.
 
Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!