ERDON Helyi hírek

2011.04.11. 15:32

Simonyi Napok-megnyitó érmihályfalvi részvétellel

<p>Bihar/Hajdú Bihar megye - A 9. Regionalis Simonyi Napok nyitó rendezvényét tartották meg az elmúlt pénteken este a Debreceni Megyeházán. Az esemény meghívottja bemutatkozási lehetőséggel Érmihályfalva volt.</p>

mődy Dániel, a Pro Patria Alapítvány elnöke, a Simonyi Napok  szervezője előzetesen elmondta: ettől az esztendőtől kezdve az évenkénti rendezvénysorozat megnyitóján egy-egy település kap lehetőséget Debrecenben a bemutatkozásra, elsősorban kultúráját, hagyományait állítva előtérbe. A pénteki esemény történelmi katonai zászlók ünnepélyes bevonulásával kezdődött; a sorban „vonult” a bihardiószegi Gróf Széchenyi István Huszárszázad zászlaja is (a diószegiek mellett a szenjobbi huszárok is jelen voltak az ünnepségen). Megnyitó beszédet Kocsis Róbert, a Hajdú Bihar Megyei Közgyűlés alelnöke mondott, méltatva benne Simonyi József  életútját. Az óbester olyan jó és követendő példa, amire szükség van határon innen és túl, hogy a haza szeretetét egy nemzetként érezzük át, fogalmazott a szónok.

Remek borok, és emberek

Emődy Dániel köszönetet mondott mindazoknak, akik évről-évre hozzájárulnak a Regionális Simonyi Napok megtartásához a határ mindkét oldalán, majd a vendégeket üdvözölve így fogalmazott: az Érmelléken nem csak kitűnő borok, de remek emberek is „teremnek”. A megnyitón hangszeres előadásukkal az ebesi Művészetoktatási Iskola  tanulói, míg Erdei József, a debreceni Gróf Wass Albert Társaság elnöke szavalatokkal közreműködött. Érmihályfalvi részről B.Vadász Mónika zenetanárnő énekelt, majd a Bartók Béla Citerazenekar  lépett fel. (A Nyíló Akác néptánccsoport megjelent tagjainak műsorára technikai okok miatt nem kerülhetett sor.) Ezt követően jutalmakat és kitüntetéseket adtak át, melyekben az érmihályfalvi küldöttség tagjai, illetve a diószegi és szentjobbi huszárok is részesültek.

Kiállítás két hétig

Az esemény a Megyeháza Árpád terme után az előtérben folytatódott, ahol az érmihályfalvi Érmellék 2009 Fotóklub, illetve Kiss György  fafaragó és ifj.Hintalan Géza  grafikus, képzőművész közös tárlatát nyitotta meg Kovács Zoltán polgármester. A kiállítottak csupán egy „szeletét” jelentik Érmihályfalva kulturális életének, de ez a szelet is „bennünket mutat meg”, fogalmazott a polgármester, röviden bemutatva a kiállítókat. A zárásként tartott fogadáson Csohány János ny.teológiai professzor mondott pohárköszöntőt a nemzet felemelkedésére. Az érmihályfalviak kiállítása két hétig tekinthető meg a Debreceni Megyeházán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!