ERDON Helyi hírek

2011.04.13. 15:28

Nem voltak bárányok a piacon

<p>Nagyvárad - Több oka is lehet, mindenesetre tény, hogy az ősi piacon – bár minden elő volt készítve, s a hentesek is készenlétben voltak -ma nem árultak és nem is vágtak le bárányokat.</p>

Az egyik magyarázattal Luncan Traian, a piacrendészet (DSVSA) által szerződtetett egyik hentes szolgált: álítólag a juhászoknak nem sikerült füljegyeket szerzniük a bárányok számára, azok nélkül pedig illegális az árusítás. A füljegeyket információi szerint arabok vásárolták fel hónapokkal ezelőtt, hogy utána gond nélkül vásárolhassanak fel és vihessenek ki az országból bárányokat.

Dr. Popa Ovidiu, az ősi piac állatorvosa szerint viszont főként az lehet az oka az általános érdektelenségnek, hogy nem szokás virágvasárnap előtt bárányt vágni. „Pár nap múlva bizonyára jönni fognak az állattenyésztők” - mondta.

Ügyintézés

Hasonló véleményen volt Caludia Hirţe, az ősi piac ügyvezetője is. Mint hozzátette, már kedd este is jött három juhász, de a bizonylataik nem voltak lepecsételve, úgyhogy szerdán még a hivatalos papirokat intézték. A piac egyébként több mint húsz hentest szerződtetett le, s az ügyvezető elmondta: ők egész nap a piac területén belül kell legyenek – így próbálják megelőzni, hogy az történjen, mint tavaly, amikor néhányan estére leitták magukat és kis híján összeverekedtek. A hentesek egyébként napi 63 lejt fizetnek a piacnak, a bárány levágásáért pedig 25-30 lejt fizetnek nekik a kliensek. Az élő bárány ára egyébként kilónként 15 lej lesz, tudtuk meg.

Füljegyek

A füljegyekkel kapcsolatban Szaló Mureşan Dumitru, az Állat-egészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság (DSVSA) szolgálatvezetője lapunkkérdésére elmondta: míg tavaly még az igazgatóság feladata volt, hogy biztosítsa a füljegyeket, az idén az Állattenyésztők Egyesületeire hárult a feladat. Viszont az igazgatóság is közvetített az állatorvosok, valamint a füljegyeket forgalmazó cégek között, s tudomása szerint aki kért, kapott. Viszont azt is hozzátette: előfordulhat, hogy ha egy tenyésztő az utolsó pillanatra hagyta, akkor már nem sikerült beszereznie. Ő is úgy vélte egyébként: az emberek húsvét előtt két-három nappal vásárolnak bárányt, hiszen másképp gondot jelent a hús tárolása, s ennél hamarabb nem fognak kijönni a piacra a tenyésztők sem.

Feltételek

A Bihar megyei DSVSA tájékoztatójában arra hívja fel a figyelmet: minden bárányt el kell látni füljeggyel, ezenkívül be kell jegyeztetni. Szállításuk előtt az állategészségügyi központ által engedélyeztetett állatorvosnak kötelezően ki kell vizsgálnia az állatokat. Az orvos ennek alapján állítja majd ki az állategészségügyi bizonylatot, s egyéb olyan iratot, amely elengedhetetlen az állat szállásához. A szállítóeszközöknek is teljesíteniük kell bizonyos feltételeket, azaz megfelelő körülményeket kell biztosítaniuk az állatoknak.

A piacrendészet (RAPAS), a Belényesi Polgármesteri Hivatal, a Mihai Bravu-i Tavi Bogdan Kft. hentesüzlet, valamint a tulkai Abator Dara Kft. számára hagyták jóvá a bárányok levágását április 12 és 23 között.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!