ERDON Helyi hírek

2011.04.04. 16:52

Magyarul tanulnak a vaslábi közalkalmazottak

<p>Hargita megye - A résztvevők tudásszintjének felmérésével kezdődött el a Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyéért Egyesület által Vaslábon szervezett magyar nyelvtanfolyam április 4-én.</p>

A vaslábi polgármesteri hivatal alkalmazottai által igényelt képzésen három hónapon keresztül minden hétfőn két csoport ismerkedik a magyar nyelv alapjaival. A polgármesteri hivatal alkalmazottaihoz a helyi iskola tanárainak egy része is csatlakozott. Így a kezdeti 28-as létszámról negyven fölé emelkedett a magyarul tanuló vaslábiak száma.

– Egy nem szokványos felkérésnek teszek eleget, számomra is kihívás ez a képzés – mondta Balássy Csaba oktató az április 4-i tudásszint felmérést megelőzően.

A tanfolyam előzményét egy tanulmány képezi, amelyet 2010-ben a kolozsvári Kisebbségkutató Intézet végzett közösen Hargita Megye Tanácsa kisebbségi nyelvhasználattal kapcsolatos problémák feltérképezésére és megoldására létrehozott munkacsoportjával. Az intézet felmérte a magyar nyelv használatával kapcsolatos problémákat a megye közintézményeiben és a polgármesteri hivatalokban. 2010 második felében, a kutatás eredményeit is figyelembe véve, Hargita Megye Tanácsa tájékoztató kampányt indított a helyi tanácsok körében. Ennek során rendelkezésükre bocsátott egy, a jogi szabályozásokat összefoglaló dokumentumot és számos kétnyelvű formanyomtatványt, amelyeket az ügyintézés során felhasználhatnak. Tekintettel Vasláb magyar anyanyelvű lakosaira a polgármesteri hivatal alkalmazottai egy nyelvtanfolyam megszervezését is kérték. Hargita Megye Tanácsa a Hargita Megyéért Egyesülettel együtt felkarolta az ötletet és teljes mértékben magára vállalta a kurzus finanszírozását és megszervezését.

– A vaslábi közalkalmazottak kérése egyedülálló, ritkán hallani hasonlóról. Ezzel a kéréssel jelét adták, hogy európai szinten állnak hozzá hivatásuk gyakorlásához. Tekintettel vannak magyar lakótársaikra, megkönnyítve számukra az ügyintézést. Ugyanakkor magyar nyelv ismerete révén megnyílik számukra a magyar kultúra is – nyilatkozta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a program elindulása kapcsán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!