ERDON Helyi hírek

2011.04.19. 14:16

Hivatalosan is kész a partszakasz

<p>Nagyvárad - Véget értek a Körös-parti munkálatok a Szent László híd és a számításközpont előtti híd között. Ma délelőtt átadta a partszakaszt a Körösök Vízügyi Igazgatósága. Terepszemle következett.</p>

A Nagyváradi Polgármesteri Hivatalnál tartott tegnapi sajtótájékoztatón Biró Rozália alpolgármester, valamint Pásztor Sándor, a Körösök Vízügyi Igazgatóságának vezetője vett részt. Biró Rozália elmondta: 2010 nyarán született az együttműködési egyezmény az önkormányzat,valamint a vízügyi igazgatóság között, s azóta több vízügyi és partrendezési munkálat történt, mint az ezt megelőző húsz év alatt.

Javítások

Amint Pásztor Sándortól megtudtuk, 4045 négyzetméternyi fűves területet hoztak létre, valamint egy 1650 négyzetméter hosszú sétányt. Amunkálatok során egyébként több mint ezer tonnányi, Belényesújlakról hozatott kővel töltötték fel a partot, ez volt a munkálatok legnehezebb része is egyúttal. Mint megtudtuk, egyes részeken a már elvégzett munkálatok javításra szorultak, ugyanis a sétány bizonyos pontjain megrekedt az esővíz – de az elmúlt napokban ki lettek javítva a hibák, újabb esőelvezető réseket hoztak létre.

A munkálatok teljes értéke 5,2 millió lej volt, melyet a minisztériumtól kapott az igazgatóság. A következő rendbehozandó rész a Dacia-hídtól lefelé található partszakasz, ezt várhatóan a tervezettnél hamarabb fogják befejezni, augusztus legelején át is adják majd. Az igazgató azt is kihangsúlyozta: a partszakasz karbantartása, beleértve a fűnyírást, a virágok gondozását és a tisztántartását ettől kezdve a polgármesteri hivatalra hárul. A későbbiekben Biró Rozália és Pásztor Sándor alá is írták az erre vonatkozó protokollumot.

Filagóriák, játszóterek

Biró Rozália az önkormányzat által elvégeztetett munkálatokat is ismertette: a Decebal – Densuşianu szakaszon a két járda kialakítása 171 ezer lejbe került, a bal parton, a töltésen lévő járdáé 324 ezer lejbe, a közvilágítás pedig 1 481 000 lejbe került. A Dacia híd és a Garasos híd közötti szakaszon rendbehozatták a járdákat, a bal parton lévő 34 ezer lejbe, a jobb parton lévő pedig 21 ezer lejbe került. Folyamatban van 25 pad és 25 szemeteskosár elhelyezése, továbbá 31 900 lej értékben nyírfákat fognak ültetni; zöldövezeteket alakítanak ki a Densuşianu – Szováta környékén, s 13, fából készült filagóriát helyeztetnek el. A kilenc négyzetméteres létesítmények mindegyike háromezer lejbe kerül, melyhez hozzáadódik az áfa. A nyári vakáció kezdetéig egyúttal négy kisebb játszóhelyet alakítanak majd ki, ezek 15 ezer lejbe fognak kerülni.

Máris tünedeznek

A sajtótájékoztatón elhangzott: a Körös-parton elültetett virágokból máris hiányzanak, s a frissen elültetett fák közül is megrongáltak már néhányat. Pedig a lakosoknak vigyázniuk kellene a felújított szakaszra…

Biró Rozália köszönetet mondott a vízügyi igazgatóság által elvégeztetett munkálatokért. Mint mondta, a minisztériumtól kapott pénzalapokat nem lettek volna kötelesek Nagyváradon felhasználni. „Ezeknek a munkálatoknak a költségeit mi nem tudtuk volna állni” - tete hozzá.

A későbbiek során a sajtótájékoztató résztvevői a helyszínen is megtekintették az újonnan rendbehozott partszakaszt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!