ERDON Helyi hírek

2011.04.12. 09:59

Gheorghe Davidra emlékeztek

<p>Nagyvárad - Az év elején tragikus hirtelenséggel elhunyt Gheorghe David zeneszerző emléke előtt tisztelegtek hétfőn délután a Varadinum vonósnégyes tagjai a XXIX. Egyházzenei Gála keretében.</p>

A XXIX. Egyházzenei Gála keretében a Varadinum vonósnégyes tagjai az év elején tragikus hirtelenséggel elhunyt Gheorghe David zeneszerző, karnagy és zenetörténész, a Bihar Megyei Kulturális, Hagyományőrző és Vallásügyi Igazgatóság volt elnöke emlékére állítottak össze egy zenés műsort, melyet a Városi Művelődési Ház nagytermében mutattak be hétfő délután. Tokaji Ágnes (elsőhegedű), Costin Éva (másodhegedű), Thurzó Sándor József (brácsa), Marcu Ágnes (cselló) három romániai zeneszerző műveit adták elő ősbemutatóként.

Sikeres koncert

Elsőként Réthi Brigitta Éva A félelem képe az erdőben című alkotását szólaltatták meg, mely egy sötét erdő hangjait idézte a hallgatóságban. Az egyre növekvő feszültség, majd az ezt feloldó megkönnyebbülés érzése egyaránt fellelhető volt a műben. Majd ezt követően egy atonális stílusban komponált mű is felcsendült a zeneszerzőtől. Constantin Dimitrescu romantikus zeneszerző Quartett nr.4 op.38 in sol minor (Allegro Moderato, Adagio Non Troppo, Menuetto, Allegro Un Poco Agitato) szerzeményeit is nagy elismeréssel fogadta a közönség. Végül Gheorghe David szimmetrikus motívumokból álló divertimentoját hallgathatta meg a nagyérdemű publikum. Az igen tartalmas koncert végén a résztvevők egyperces néma felállással tisztelegtek a zeneszerző emléke előtt.

Mészáros Tímea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!