ERDON Helyi hírek

2011.04.11. 14:17

Az Élő Partiumról a Költészet Napján

<p>A különböző országokban élő magyar közösségek jobb megismerését célozza a Magyar Nemzeti Stratégia, melynek keretében zajlik majd a most meghirdetett Élő Partium honismereti kulturális program.</p>

Tőkés László az Európai Parlament alelnöke tegnapi nagyváradi váradi sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy március végén találkozott Schmitt Pállal, Magyarország államfőjével, akivel megállapodtak abban, hogy az UNESCO Világörökség, valamint az Európai Kulturális Örökség mintájára kezdeményezzik a Magyar Nemzeti Örökség Programjának beindítását, mely olyan kiemelt jelentőségű történelmi és kulturális helyszíneket foglalna magába, ahová életében legalább egyszer minden magyar embernek illő volna ellátogatnia. Tőkés László kiemelte, hogy Trianon elszakította egymástól a magyar nemzetrészeket, és emiatt a különböző országokban élő magyarok odáig jutottak, hogy jóformán semmit nem tudnak egymásról, míg a Magyar Nemzeti Örökség programsorozata alkalmat nyújtana ahhoz, hogy a magyar közösségek jobban megismerjék egymást.

Ennek az országos programnak a része az Élő Partium nevű sorozat is, melyet Mostis Gergő, a Pro Universitate Partium Alapítvány égisze alatt működő Partiumi Magyar Művelődési Ceh (PMMC) kinevezett új igazgatója ismertetett. Az Élő Partium program célja visszaemelni a köztudatba a hosszú évtizedekig feledésre kárhoztatott Partiumot, mint jól körülhatárolható történelmi és kulturális térséget, közelebbről pedig azokat a helyszíneket, településeket, amelyek e tájegység „nagy szülötteinek” – íróinak, költőinek, művészeinek, tudósainak, történelmi szereplőinek – a nevéhez kapcsolódnak. A program megvalósításában a kezdeményezők a román és a magyar kulturális minisztériumok, az önkormányzatok és különböző civil szervezetek támogatására is számítanak.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!