ERDON Helyi hírek

2011.03.30. 16:10

Súlyos szennyezés vs. kacsa

<p>Bihar megye - Veszélyes benzolszennyezés érte sok más megye mellett Bihart is – állítják egyes források. Megkerestük az illetékeseket: szerintük minden renben, semmiféle rendkívüli jelenséget nem regisztráltak.</p>

Számos romániai megyében a megengedettnél jóval nagyobb a benzol-koncentráció a levegőben, s komoly veszély van. Ilyen hírek kaptak szárnyra szerdán. A benzol rákkeltő anyag, s a gépkocsiforgalom járulhat hozzá a koncentráció növekedéséhez. Konstancán például a megengedett érték hétszeresét mérték.

Ugyanakkor az Országos Környezetvédelmi Ügynökség azt tudatta: a legnagyobb a koncentráció az ország nyugati és délkeleti megyéiben. Szerintük a megengedett érték fölöttit mértek Bihar megyében is, akárcsak Máramarosban, Prahovában, Fehérben, Aradban, Mehedinti-ben és Krassó Szörényben.

Nem mérték

Mindennek nyomán megkerestük a Bihar Megyei Környezetvédelmi Ügynökséget. Itt kérésünkre a szaklabor munkatársai jártak utána az ügynek, majd közölték: méréseik semmilyen változást nem mutatnak. A megyében összesen négy mérőállomás van: három Nagyváradon és egy Céckén – de ez utóbbinál a benzol-koncentrációtt nem mérik. A szakhatóság szerdai adatai azt mutatták tehát, hogy a levegő minősége jó (hatos skálán ötös). Ugyanakkor a szakértő nem tagadta: „a növekvő járműforgalom természetesen egyre több szennyezéssel jár”.

Rákérdeztük egyúttal arra is, érzékelhető-e már fölöttünk a rekordméretű ózónlyuk. Elmondták: a mérések igazolják a réteg elvékonyodását, de pánikra semmi ok, s hatósági szinten rendkívüli intézkedések sem szükségesek.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!