ERDON Helyi hírek

2011.03.25. 12:47

Áremelés jön: hogy áll a közszállítás Váradon?

<p>Ismét emeli a jegyek és a bérletek árát a nagyváradi Helyi Közszállítási Vállalat (OTL). Már csak az önkormányzatnak kell rábólintania, s májustól jöhet a drágulás.</p>

Pédául egy utazás 2 jelbe kerül majd (jelenleg a 2 utazásra szóló menetjegy 3,50 lejbe kerül), a minden vonalra érvényes bérletért 60 lejt kell majd fizetni (most 50-et kell). Purge Ioan, az OTL gazdasági igazgatója ma elmondta: áremelési javaslatukat benyújtották az önkormányzatnak, s a tervek szerint május 1-től lesznek érvényesek az új tarifák. Az OTL legutóbb tavaly június 1-i hatállyal emelt árat. Csuzi István igazgató hozzátette: „az emelésből befyoló pénzeket működési költségekre fordítjuk, tehát semmiképpen nem arról van szó, hogy az alkalmazottaink kapnák, béremelésképp”.
 
 Mennyit keresnek?
 
Egyébként egy váradi villamosvezető bruttó alapfizetése jelenleg 1100 lej, egy buszvezetőé bruttó 1235 lej. A cég vezetői összegszerűen nem akarták elmondani, hogy ehhez képest ők maguk mennyit keresnek. Viszont Csuzi István jelezte: az ő bére a vonatkozó jogszabályok alapján a város alpolgármesterei által kapott összegnek megfelelő. Utánanéztünk: a váradi alpolgármesterek bére – vagyonbevallásuk szerint – 41.700 lej volt tavaly. Ez 12 hónapra lebontva havi 3475 lejnyi alapfizetésnek felelne meg. Az OTL-igazgatónál is többet keres ugyanakkor a vállalat gazdasági igazgatója: Purge Ioan bére – saját bevallása szerint – 5-6 százalékkal magasabb a főnökéénél.
 
 A fű sem nő... 
A Helyi Közszállítási Vállalat vezetői egyébként az OTL tavalyi tevékenységéről is beszámoltak mai sajtótájékoztatójukon. Ennek apropója az, hogy a pénzügynek most kell leadniuk a tavalyi tevékenységük statisztikáját – s egyúttal a sajtónak is beszéltek erről. Purge Ioan gazdasági igazgató elmondta: tavaly 80.000 lej profitot könyvelhettek el, s 2%-kal több jegyet, valamint 14%-kal több bérletet értékesítettek, mint az előző évben. Közeleg az informatizált e-ticketing rendszer bevezetése. Ennek a korszerű jegyárusításnak a révén többek között statisztikákat is tudnának egyúttal készíteni az utazóközönségről. (A rendszer lényegéről már írtunk, bevezetése előtt visszatérünk majd a témára). A gyakorlatba ültetés azonban nem azonnali, mivel még csak az ajánlattételek felnyitásánál tartanak: ez jövő héten lesz.
Pop Viorel Mircea, az OTL műszaki igazgatója azt emelte ki: tavaly 5 új autóbuszvonalat létesítettek, illetőleg az ellenőrzés szigorítása révén elérték, hogy 7%-kal nőtt az érvényesített menetjegyek száma a 2009-es értékhez képest. Kudarcaik között említette viszont, hogy pénzhiány miatt nem tudták korszerűsíteni a villamosok biztonsági áramellátó rendszerét s elmaradt egyes megállóhelyek felújítása is. Csuzi István hozzátette: a villamossínek közötti részek betervezett füvesítése sem folytatódik egyelőre, erre sincs pénz. Pedig ha minimum 3-4 kilométernyi szakaszon megoldanák ezt, az már sokkal „zöldebb” külsőt adna a városnak.
 
Nem lesz kirúgás
A pénzhiány a járművek műszaki állapotát is befolyásolja: sok új buszuk van ugyan, ellenben az úgynevezett megelőző karbantartásról (időszakosan kötelező, automatikus alkatrészcserék) áttértek a korrektív karbantartásra (csak akkor van csere, ha valami elromlik). Egy váradi busz fogyasztása egyébként átlagosan 35 liter 100 kilométerenként. Ezt is csökkentenék, ahol lehet: például használt kisbuszok beszerzését tervezik, amelyeket csúcsidőn kívül járatnának egyes vonalakon – s amelyek kisebb kapacitásuk miatt alacsonyabb fogyasztásúak. Ugyanakkor uniós pályázatokal próbálkoznak. Eddig egy ilyenen sikerült pénzt nyerni: egy karbantartó műhelyt hoznak létre 20 hónapon belül, főleg az új villamosok részére.
Az igazgató két pletykára is kitért, mindkettőt cáfolva. Elmondta: nem lesz sem kollektív, sem egyáltalán nagyobb mérvű leépítés az OTL-nél. „Esetleg átszervezések lehetségesek” - tette hozzá. Ugyanakkor jelezte: a vállalat jelenleg nem akar monopóliumot a metropolisz övezetbeli (azaz a városon kívüli) személyszállításra. Így fogalmazott: „Most nem is lenne kapacitásunk erre, sem elég emberünk, sem elég buszunk nem lenne a metropolisz övezetbeli monopóliumunkhoz. Sőt, célunk most a többi vállalkozással való megyegyezés. Persze ha hosszabb távon az önkormányzat mégis monopóliumot akarna az OTL számára, az más lenne. De most szó sincs erről.”
 
Szeghalmi Örs
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!