ERDON Helyi hírek

2011.03.30. 13:32

Nemzetközi Roma Művészeti Fesztivál

<p>Kolozsvár - Kolozsvár lesz a házigazdája az ötödik Nemzetközi Roma Művészeti Fesztiválnak.</p>

Világszerte elismert, mint az egyik legreprezentatívabb kulturális esemény, egyedi felépítésével összefűzve a roma hagyományt a modern művészeti megoldásokkal, a NRMF 4 eseménydús napot ígér. Több mint 100 művésszel és barkácsolóval a világ 11 országából, koncertekkel, táncelőadásokkal, filmvetítésekkel, fotókiállításokkal, könyvbemutatókkal, modern cirkuszi játékokkal, kézműves vásárokkal, gyerekprogramokkal, információs tevékenységekkel, vitákkal és workshopokkal,börtönben zajló tevékenységekkel teli program tölti be június 23-26 között a város utcáit.

A híres Celjani Taraf de Haїdouks az első művész akinek jelenléte a fesztiválon már biztos. A június 24-e estére tervezett 12 zenész egy szenzációs, egyedi műsort igérnek, amivel már elvarázsolták a világ legnagyobb színpadjait is, de amelyett nagyobb szenvedéllyel élnek meg egy hazai színpadon.

Már a debutáló albumuk is mérhetetlen siker volt, ahogyan a hírneves Tony Gatlif által rendezett Latcho Drom produkcióban való  szerepük is. Meghódították az összes színpadot amire felléptek Tokyotól New Yorkig, és a roma zene szimbólumaiként jelentek meg. A számos világturné mellett, Taraf de Haidouks sok érdekes partnerrel is büszkélkethet: Kronos Quarterrel közös élő fellépések és felvételek, a híres divattervező, Yohji Yamamoto párizsi és tokyoi bemutatóin való közreműködés, filmbeli fellépések olyan nevek mellett mint Johnny Depp és Chritina Ricci a The Man Who Cried produkcióban ( amelynek háttérzenéjéhez 5 darabbal is hozzájárultak ), stb.

2002-ben BBC World Music Award díjat nyertek az Európa és Közép Kelet kategóriában. Mindezek ellenére a zenekar tagjai nem veszítették el egyszerűségüket és humorukat, megtartva ugyanazt az életvitelt amellyel kezdték (mindannyian szerény kis házaikban laknak a Clejani falucskában).

Első  számú rajongójuk, Johnny Depp, ezt mondja róluk: “A  ‘Man Who Cried’ forgatásán ismertem meg őket. Számomra példaértékű az életszemléletük. Annak ellenére, hogy sokmindent átéltek már, - és itt az évszázados cigányellenes rasszizmusra gondolok, ami még napjainkban is létezik – ezek az emberek még tudnak olyan zenét játszani, ami boldogságot fejez ki. Tehetségük van ahhoz, hogy életkedvvel töltsenek fel. A legnagyszerűbb emberek akiket megismertem.”

A TARAF DE HAΪDOUKS részvételével támogatja a Nemzetközi Roma Művészeti Fesztivált és a roma kultúra fele irányuló nyitottságot.

A Nemzetközi Roma Művészeti Fesztivált a TURN Kulturális Egyesület szervezi, közreműködve a Bu Bu Bookinghouse and Eventsal. A fesztivál dicséretet nyert a Civil Társadalom Gálájának kultúrális kategóriájában, illetve a Temes megyei Ifjúsági Hatóság neki ítélte a Különleges Dijat, elismerve mint 2oo8 legjobb ifjúsági projektje. 2010-ben, az egyesült királusági The Guardian a NRMF-t azok közé a rendezények közé sorolta, amelyek új képet adnak Romániáról.

Bővebb információt a programmól, jegyekről, szállássról, ellátásról illetve belépési szabhályzatról a www.iraf.ro címen találnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!