ERDON Helyi hírek

2011.03.16. 14:16

Nagyböjti időutazás a Posticumban

<p>Nagyvárad - Ettől a héttől kezdve látogatható Jézus szenvedéstörténetét bemutató Nagyböjti időutazás című élménykiállítás a Posticumban. Magyar, román, német és szlovák nyelven egyaránt van tárlatvezetés.</p>

Az előző évekhez hasonlóan idén is megszervezik a Nagyböjti időutazás elnevezésű élménykiállítást a Posticumban. Hétfőtől kezdődően egészen április 22-ig látogatható a tárlat, mely nevéhez illően a húsvétra való lelki felkészülés jegyében igazi élménnyel szolgál a látogatók számára. Szerda délelőtt tettünk látogatást a helyszínen, ahol a magyar nyelvű tárlatvezetőkkel, Buzási Andreával és Havran Csillával beszélgettünk. A kiállítás célja a Jézus keresztre feszítését megelőző események felelevenítése, a már ismert evangéliumi történetek személyes megtapasztalása. Különböző látványelemek, korhű díszlet és zene járul hozzá a lelki átlényegüléshez. A tárlat látogatói a kétezer évvel ezelőtti Jeruzsálembe találhatják magukat a kiállítás alagsori helyszínére lépve. Tanúi lehetnek a szamárháton való bevonulásnak, az utolsó vacsorának, Jézus megtagadásának, a Gecsemáné kertjében történő eseményeknek, majd pedig Jézus megkorbácsolásának és keresztre feszítésének is. A feltámadás csodájában rácsodálkozhatunk Jézus isteni mivoltára.

Katartikus élmény

A tárlatvezetés egyik legmegrázóbb pontja, amikor a kézben cipelt követ - mely a lelki tehert jelképezi - a résztvevők elhelyezik Jézus keresztjének tövébe. Megbocsátani önmagunknak és embertársainknak az egyik legnehezebb dolog. Jézus keresztje előtt állva azonban arra érzünk késztetést, hogy önmagunk felé forduljunk és tisztítsuk meg lelkünket a hétköznapok során felgyűlt feszültségtől. A közel egy órás tárlatvezetés végén a kápolnába érkezve – mely keretet ad a kiállításnak – ezt a lelki megtisztulást érezheti át a látogató. Gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt katartikus élményt jelent. A tárlatvezetők tapasztalata szerint a legcsintalanabb gyerekek is hatása alá kerülnek a történetnek, értelmet nyernek a már előzőleg ismert bibliai események. Személyessé válik számukra Jézus szenvedése. A tárlaton előjegyzés alapján vehetnek részt az érdeklődők. Egy csoport maximálisan 15 fős lehet. Belépőjegy gyerekeknek 3 lej, felnőtteknek 5 lej, családoknak pedig 8 lej. Érdeklődni az info@posticum.rodrótposta címen, illetve a 0259/431-398 telefonszámon lehet. Magyar, román, német és szlovák nyelven egyaránt szerveznek tárlatvezetést.

Mészáros Tímea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!