ERDON Helyi hírek

2011.03.09. 14:12

Eredményes évet zárt a CARPO

<p>Nagyvárad - Elégedettek a tagok a Nyugdíjasok Nagyváradi Önsegélyező Pénztárának (CARPO) tevékenységével, számuk évről évre nő, akárcsak a kölcsönök összege, derült ki a ma délelőtti közgyűlésen.</p>

Amint Emil Vereş nagyváradi elnök oldalunknak elmondta, tagjaik száma folyamatosan nő, s egyre több személynek tudnak kölcsönt folyósítani: míg 2009-ben mintegy 11.500-an voltak feliratkozva, tavalyra számuk 11.720-ra nőtt, s a 2009 évi 6.422 személyhez képest tavaly 6.749 kölcsönt folyósítottak a tagoknak. A hozzájárulás továbbra is a nyugdíj 1%-a, melyhez hozzáadódik a havi 2,5 lejes szociális hozzájárulás; legfeljebb az összegyült alap háromszorosa igényelhető kölcsönként. A legtöbben 1000 és 5000 lej közötti kölcsönt vesznek fel, s fizetnek vissza 12 hónap alatt.

Tartozások

Az elnök szerint nem nőttek a visszafizetésekkel kapcsolatos gondok: tavaly is 30-40 személy esetében kellett végrehajtáshoz folyamodjanak a nyugdíjpénztár közreműködésével, azaz a tartozást levonták az érintettek nyugdíjából. Amint az évi jelentés során elhangzott, a CARPO munkatársai tavaly is több alkalommal kellett elmenjenek egy-egy tartozó nyugdíjashoz, amíg az illető kifizette a törlesztőrészletet. Ezzel kapcsolatban egyébként az elnök azt javasolta: aki tudja, intézze el, hogy nyugdíját bankkártyán keresztül vegye fel, hiszen így 15-én biztos, hogy már kézhez kapja a pénzt és így ki tudja fizetni a részletet is.(Ezt a javaslatot egyébként sokan fenntartásokkal fogadták, s a hozzászólások során elmondták: vannak közöttük, akiknek nehéz elmenni a bankautomatáig is, ezenkívül egyesek kiszolgáltatottaknak érzik magukat, félnek attól, hogy valaki kilesi őket és elveszi a pénzüket.)

Nagy segítség

Amenniyben egy év alatt fizetik vissza az összeget, a kamat évi 14%, de ha sikerül például 8 hónapon belül törleszteni, akkor a kamat 10% körüli. Bár az elnök szerint ez a kamat jóval kedvezőbb annál, amit a bankok alkalmaznak, a hozzászólók között volt, aki azt javasolta: kisebb kamattal kellene dolgozni, tekintettel a nyugdíjasok nehéz anyagi helyzetére. Kérdésünkre, hogy mivel magyarázza a tagok és a kölcsönök számának folymatos emelkedését, az elnök kifejtette: ennek nem feltétlenül a krízis az oka. Tapasztalata szerint sokan a tagok közül nem is sajátmaguk, hanem gyerekeik számára veszik fel a pénzt. Később, a felszólalások során a legtöbben azt hangsúlyozták ki: nagy segítség számukra a CARPO, messzemenően elégedettek tevékenységével.

Az évi jelentés során elhangzott: tavaly 68 személy kapott vissza nem térítendő kölcsönt 2.335 lej értékben,16 kilencven éves, vagy annál is idősebb tagjukat segítették összesen 530 lejjel, 231 személyt segítettek 8.490 lejjel a kezeléseik árának törlesztésével, s 4.000 személynek adtak 140.000 lej értékű ajándékszelvényeket. A pénztár anyagi helyzete jó: 2010 végén 1.861.750 lejes jövedelmet regisztrált, míg tavalyelőtt 1.634.554 lej volt a jövedelmük. Az alap növekedésével egyidejűleg csökkent a várakozási idő is, most már többnyire az igénylés napján tudják megadni a kért kölcsönt.

Bekiabáltak

A Maxim szállóban tartott közgyűlésen felszólalt Ioan Pantea, a Bihar megyei Nyugdíjpénztár aligazgatója is. Elmondta: ahhoz, hogy kisebb legyen a kamat, még több tagra lenne szükség, ezért jó lenne, ha mindenki megpróbálna új tagokat keresni. Miközben kifejtette, hogy a nyugdíjasok jelenlegi rossz helyzete azzal is magyarázható, hogy a dolgozók hozzájárulása kevesebb, mint a nyugdíjak összege, a jelenlévők felháborodásuknak adtak hangot. „És mi vagyunk ezért a hibásak?”, „Igazságtalanság, ami történik” - kiabálták be. Később Koncsek Vadnai Zita, a Nagyváradi Szociális és Közösségi Ügyek Hivatalának vezetője mondta el: ő is tagja a CARPO-nak, s igyekszik majd új tagokat szerezni. Azt is hozzátette: bár a jelenlegi helyzet nehéz, bízik benne, hogy egyszer lesz még jobb is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!