ERDON Helyi hírek

2011.03.08. 14:07

Buddhizmus: a tudat tudománya

<p>Nagyvárad - A buddhizmus nem hit, nem filozófia és túlmutat a pszichológián – hangzott el többek között Karolina Puskas csehországi buddhista tanító előadásán péntek este, a váradi Moszkva kávézóban.</p>

Mintegy harmincan gyűltek össze az előadáson, melyen a fiatal hölgy a buddhizmus alaptételeiről szólt. Karolina Puskas elmondta: tanítója, Ole Nydahl láma bízta meg azzal, hogy tanításokat adjon. Nincsenek különleges megvalósításai - „csak egy egyszerű gyakorló vagyok” - mondta.

Előadása során elhangzott: a buddhizmus nem nevezhető filozófiának, ugyanis nem csupán az elvek, ideák szintjén „dolgozik”, tételeit a tapasztalat szintjére emeli gyakorlati módszerek segítségével.

Fontos a stabilitás

Hasonlóságot mutat ugyan a pszichológiával, mindkettő „a tudat tudományának” nevezhető, azonban mégis alapvetően különböznek: míg a pszichológia a tudatban lejátszódó folyamatokkal foglalkozik, addig a buddhizmus magával a teljességgel, túl a tapasztalatokon azzal is, ami tudatában van a jelenségeknek és tapasztalatoknak. Ennél fogva ott kezdődik a buddhizmus, ahol a pszichológia véget ér, illetve szükséges némi lelki stabilitás és érettség ahhoz, hogy az ember elkezdhessen gyakorolni. Más szóval: ha a tudat túl sok „külső” dologgal van elfoglalva, akkor nem képes önmagába nézni.

A buddhizmus tapasztalaton alapul, hiszen Buddha maga arra bíztatta tanítványait mintegy 2500 évvel ezelőtt: ne higgyenek el semmit csak azért, mert ő mondja, bízzanak első sorban a saját tapasztalataikban.

Minden üres

A buddhizmus néhány alaptételét nemrég a tudomány is igazolta, hangzott el az előadáson. Amint Karolina Puskas elmondta, felfedezték, hogy tudatosság nélkül nincs tapasztalat, azaz „az elboruló fa nem csinál zajt, ha nem hallja senki”. A részecskék nem mozognak, ha nincsenek megfigyelve és ha nincs tapasztaló, nincs tapasztalat sem. A későbbiek során az előadó lépésről lépésre vezette le: valójában minden üres, illuzórikus, maga az én is csak egy koncepció. Viszont gondolataink, szavaink, cselekedeteink lenyomatot hagynak a tudatban, tetteink következménye előbb utóbb beérik, s valójában mi hozzuk létre elkövetkezendő életeinket.

Szó esett többek között arról is, hogy a legmagasabb igazság a legmagasabb gyönyör, illetve arról, hogy a bölcsesség és az együttérzés együtt kell hasson, egyik sem ér sokat a másik nélkül. A több mint kétórás előadás végén a jelenlévők kérdéseket tettek fel, s a program közös meditációval zárult. A rendezvényt Láma Ole Nydahl nagyváradi csoportja szervezte, melyről további információk a www.budism.org honlapon találhatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!