ERDON Helyi hírek

2011.03.31. 11:52

A kolozsvári Mátyás-szoborcsoport ünnepélyes újraavatása

<p>Kolozsvár - A Magyar Köztársaság és Románia kormánya azonos mértékű támogatásának köszönhetően a felújított Mátyás szoborcsoport ma megújult fényben ragyogja be Kolozsvár Főterét. Az erdélyi magyarság számára kiemelten fontos szimbólum hivatalos átadása ünnepi pillanat az egész magyar nemzet számára.</p>

A hivatalos avatóünnepség szombaton 14 órakor kezdődik Kolozsvár Főterén, ahol a helyi önkormányzat vezetői köszöntik az egybegyűlteket. A román kormány részéről ünnepi beszédet mond Emil Boc miniszterelnök (aki még nem igazolta vissza jelenlétét), Kelemen Hunor, kulturális és örökségvédelmi miniszter, valamint Vasile Timiș államtitkár. A magyar kormány részéről felszólal Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Réthelyi Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának vezetője és Szőcs Géza államtitkár. Beszédet mond továbbá Tőkés László, az Európai Parlament alelnöke és Kántor Lajos, a Kolozsvár Társaság elnöke. Az erdélyi magyar történelmi egyházak vezetői áldást mondanak a szoboravatón, az ünnepi program során fellép a hóstáti kórus és reneszánsz táncokat ad elő a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium tánckara. Az ünnepséget koszorúzás zárja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!