ERDON Helyi hírek

2011.03.30. 15:43

15 éves a borsi Galagonya néptánccsoport

<p>Bihar megye - Az elmúlt szombaton ünnepelte a borsi Galagonya néptánccsoport megalakulása 15. évfordulóját. Délelőtt játszóházas programokkal, délután ünnepi gálával fogadták az érdeklődőket. A rendezvény táncházzal zárult.</p>

A borsi kultúrotthonban tartott egész napos rendezvény délelőtt gyerekeknek szóló programmal kezdődött, ami főleg tavaszi népszokásokra  épült. Többek között volt népdal- és néptáncoktatás, de magyar népmeséket is vetítettek a kicsiknek. Akinek volt kedve, az népi gyermekjátékokban vehetett részt, vagy belekóstolhatott a gyöngyfűzés rejtelmeibe. Az ünnepi gálaműsor 18 órától kezdődött, melyben a házigazdák mellett vendég tánccsoportok is felléptek. Az est bemondója Ambrus Zsuzsa  volt, aki maga is tagja a néptánccsoportnak, és Magyar Népmesék címmel rímekbe foglalta a Galagonya 15 évét. Kiemelte azokat, akiknek áldozatos munkája kísérte a 15 évet, vagyis az oktatókat: Kiss-Király Évát, aki az alapításkor vette kezébe a csoportot, majd Makai Zoltán és Miklós János táncházas oktatókat, valamint Forgács-Popp Jácint munkáját köszönte meg.

Hagyományok megőrzése

Meleg szavakkal beszélt a jelenleg is oktató Bajgyik-Baranyi Emmáról és Forgács Zsomborról  is, akik a gyerekcsoportot irányítják, valamint Rácz Lajos fáradhatatlan tevékenységét méltatta, aki jelenleg vezeti a csoportot. A Galagonya néptánccsoport céljának és kötelességének érzi az erdélyi néptánc hagyományok megőrzését és továbbadását – mondta Ambrus Zsuzsa, aki a jelenlegi tevékenységekről, és a már elért eredményekről is beszámolt. A méltatások után a táncé volt a főszerep. Elsőnek a házigazdák legkisebbjei gyermekjátékokat mutattak be, amit a közönség nagy szeretettel fogadott. A második fellépő a nagyváradi Csillagocskanéptánccsoport volt, akiket az érmihályfalvi Nyíló Akác váltott. Az est egyik megható jelenete volt, amikor Ambrus Zsuzsa egy „staféta-szalagot” adott tovább Ákom Alexandrának, akire a tánc iránti szeretet és a kitartás erényének megőrzését is rábízta.

Köszönet a segítőknek

Az érsemjéni Ezüstperje néptánccsoport színesítette tovább az ünnepi műsort, majd a Nagyvárad Néptáncegyüttes lépett a közönség elé. Róluk tudni kell, hogy a Galagonya az évek során hét táncost is adott a csoportnak, s jelenleg is több borsi tagja van az együttesnek. A fellépők sorát a házigazdák zárták, akiket a közönség, a rokonok, a barátok és az ismerősők hosszas tapssal jutalmaztak. A szervezők minden volt oktatónak, táncosnak és mindazoknak, akik valamilyen formában segítették a csoportot, egy-egy emléklapot, pólót és egy kis figyelmességet adtak át, majd egy pöttöm lányka jelent meg, aki behozta az ünnepi tortát, a rajta volt gyertyákat közösen fújtak el. Az est záró részében finom vacsorával kínálták a meghívottakat, majd megkezdődött a hajnalig tartó táncház, ahol Kádár Elemér vajdaszentiványi táncokat oktatott, a talpalávalót pedig a Sorogja zenekar húzta.

Csiger (Máté) Krisztina

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!