ERDON Helyi hírek

2011.02.16. 07:40

Nő az elvándorló orvosok száma

<p>Hargita megye - Megnőtt Hargita megyében a külföldi munkavállaláshoz szükséges megfelelési bizonylatot igénylő orvosok és asszisztensek száma, mióta nem kell Bukarestbe utazniuk a szakvégzettséget igazoló dokumentumokért. Az orvoshiány évek óta a fő problémák egyike a Hargita megyei egészségügyben.</p>

Az orvosok és asszisztensek számára tavaly szeptemberben könnyítette meg az egészségügyi minisztérium a megfelelési bizonylatok kiváltását, ez ügyben már nem kell a fővárosba utazniuk, a megyei közegészségügyi igazgatóságon igényelhetik a külföldi munkavállaláshoz szükséges megfelelési bizonylatot. A megyei orvosi kollégium adatai szerint a 2010 szeptembere előtti időszakban két év alatt mindössze öt-hat ilyen kérést adtak le az orvosok, ám múlt év szeptembere óta, azaz kevesebb mint fél év alatt már 26 egészségügyben dolgozó személy igényelte a szóban forgó dokumentumokat, közülük 11 orvos, 15 pedig asszisztens.

Az egészségügyi minisztérium ugyan 30 munkanapos határidőt vállalt a dokumentumok leküldésére, azonban az igénylők közül sokan szeptember óta várják a külföldi munkavállaláshoz szükséges bizonylatokat – tudtuk meg Hajdú Katalintól, a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság személyzeti osztályának munkatársától. A 26 igénylőből mindössze három orvos kapta meg a megfelelési bizonylatot, az asszisztensek közül még senki. Az országot elhagyni szándékozó orvosok többsége fiatal, általános orvos, de éppen a hét elején igényelte a külföldi munkavállaláshoz szükséges dokumentumokat egy idősebb szakorvos is – közölte az illetékes.

Ahhoz képest, hogy orvoshiány van, elég nagy az elvándorló szakemberek száma – közölte dr. Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője. „Nekünk mindenkiért vérzik a szívünk, aki elmegy, de mi senkinek nem ígérhetünk nagyobb bért, mert nem mi szabjuk meg az orvosok bérezését” – fűzte hozzá. Ugyanakkor azt is elmondta, hogy sajnos nagyon késnek a igényelt dokumentumok, a panaszok miatt már több átiratot is küldtek az egészségügyi minisztériumnak, egyelőre eredménytelenül.

Egyébként a Hargita megyei egészségügy évek óta orvoshiánnyal küszködik, a meghirdetett orvosi állások számának rendszerint csak töredékére akad jelentkező. Elképzelhető, hogy a közeljövőben megnő a külföldre távozni szándékozó orvosok száma, ugyanis a 2011-es keretszerződésben foglaltak miatt a családorvosok tömegesen akarják igényelni a külföldi munkavállaláshoz szükséges megfelelési bizonylatokat.

(www.szekelyhon.ro)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!