ERDON Helyi hírek

2011.02.17. 11:22

Igehírdetés a cselekedetek szintjén

<p>Nagyvárad - A Királyhágómelléki Református Egyházkerület nagyváradi székhelyén ünnepélyes keretek között írták alá szerdán a Lámpás Alapítvány partnerségi szerődését.</p>

A Királyhágómelléki Református Egyházkerület keretében diakóniai munkát ellátó civil szervezetek, alapítványok közös elhatározásának eredménye az az ernyőszervezet, mely Lámpás Alapítvány néven jött létre immár hivatalosan is szerda délután. Az esemény jelentőségét emelendő az aláírások megejtése előtt ünnepi műsoris zajlott, melyen fellépett a Bihari Református Egyházmegye lelkészkórusa Lukács Piroska Angéla karvezető irányításával, valamint Altfater Leopold Otília énekesnő, akit Magyar Zsuzsanna kísért zongorán. Az ezt követő áhitatot Csűry István püspök hangsúlyzozta, hogy Isten boldogítani akarja az embereket, de az embernek nem szabad ölbe tett kézzel várnia az isteni segítséget. Ebben a vonatkozásban rendkívül fontos szerepük van az egyházi alapítványoknak, melyek sok esetben az egyház anyagi erőforrásait biztosítják. Ezért az is nagyon fontos, hogy ezek a szervezetek egy csapatba szerveződjenek, és egymást segítve tevékenykedjenek, hírdette Csűry István, hozzátéve, hogy a modern korban is kiemelten fontos feladta az egyháznak jobbítani az emberek életét.

Feladatok

Az áhitat után Vinczéné Pálfi Judit tiszteletes asszony, a Lámpás Alapítvány létrehozója szólt az egybegyűltekhez, elmondva azt, hogy az alapítvány ernyőszervezet kíván lenni minden olyan alapítvány, szervezet számára, mely a KirályhágómellékiReformátus Egyházkerületen belül diakóniai szolgálatot lát el. Kiemelte a Lámpás saját diakóniai tevékenységét és elárulta, hogy a közljövőben új projektet kívánnak indítani a családon belüli erőszak visszaszorítása érdekében, de szakmai továbbképzéseket is terveznek beindítani. A szükséges mentalitásváltozás első lépése lehet ennek az alapítványnak a megalapítása, hangsúlyozta a tiszteletes asszony, hiszen mostmár a különböző szervezetek egymás gondjaira is odafigyelnekmajd. Az alapítvány célkitűzések között említette Pálfi Judit azt, hogy szeretnének testületileg megmutatkozni a külföldi testvéregyházak, és a hazai politikai élet felé is. A Lámpás Alapítvány vállalta feladatok tulajdonképpen úgy tekinthetők, mint igehírdetés a cselekedetek szintjén – zárta szavait a tiszteletes asszony..

Együttműködés

A rendezvényen jelen volt Szabó Ödön, a Bihar Megyei RMDSZ ügyvezető elnöke is, aki felszólalásában kifejezte örömét, hogy egy olyan szervezet jött létre, mely nem csak a konkrétumok, hanem az általánosság szintjén is el tud gondolkozni a szeociális tevékenységek rendszeréről. A Lámpás Alapjtványt alkalmasnak ítélte arra, hogy összegyűjtse a problémákat, és ezek alapján egy a szociális rendszert átalakító javaslatcsomagot is ki lehet dolgozni. A Bihar megyei tanács egyébként is partnereket keres szociális feladatok elvégzésére, és a tapasztalatok azt mutatják, hogy az egyházak ezeket a feladatokat kevesebb pénzből, és megfelelő lelkülettel tudják ellátni – érvelt Szabó. A politikus hangsúlyozta, hogy egy ilyen ernyőszervezet és a politikum együttműködése akár a szociális intézményi keretek megváltoztatását is maga után vonhatja, a reformra amúgy is szükség van, hiszen a szociális rendszer anyagi támogatottsága jelenleg nem megoldott. A beszédek után került sor az aláírásra. A harminckét partnerszervezet túlnyomó többségének képviseői írták alá a helyzsínen az együttműködési szerződést, mely kötelezettséget nem ró az ernyőszervezethez csatlakozó intézményekre, az egyetlen elvárás az, hogy mindegyik tagszervezet biztosítsa a megfelelő információáramlást a Lámpás Alapítvány keretein belül, míg ez utóbbi  a tagszervezetek munkájának összehangolását vállalja magára.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!