ERDON Helyi hírek

2011.01.24. 16:50

Tartalékos-botrány Nagyváradon is

<p>Nagyvárad - Rendezvényeket zavartak meg tartalékállományú tisztek Váradon és Jászvásáron is. A szerintük tőlük jogtalanul elvett összegek ügye miatt demonstráltak.</p>

Kifütyülték a kormányzó PD-L delegációját, ugyanakkor megtapsolták a PNL-s polgármestert és párttársát, a volt kormányfőt ma Nagyváradon. A románok egyik ünnepe, az ún. "kis egyesülés" napja alkalmából országszerte, így Váradon is ünnepség volt. Itt a Mihai Viteazul-szobornál gyülekeztek a résztvevők, s ide érkeztek a politikusok is. A tartalékállományba helyezett tisztek előre bejelentették: tüntetéssel készülnek.

Akcióban

A demonstráció abban merült ki, hogy a 11 órakor kezdődött ünnepségen a PD-L helyi képviselőit kifütyülték, miközben azok koszorúztak. Több mint háromszáz tartalékos katonatiszt tiltakozott. Miután elhelyezték koszorúikat, körbeállták a szobrot és hátat fordítottak a hivatalosságoknak. Rokonszenvvel fogadák viszont a PNL-küldöttséget. Ennek két vezetője Ilie Bolojan váradi polgármester és meghívottja, Calin Popescu Tariceanu honatya, egykori kormányfő volt. Őket taps köszöntötte, s olyan bekiabálások, hogy Tariceanu mihamarabb térjen vissza az ország élére.

Ez azonban még kérdéses. Tariceanu ugyanis az eseményt követő váradi sajtótájékoztatóján elmondta: először is eleve le kell győzniük valahogy a jelenlegi hatalmat - ám ez szerinte könnyű lesz, "mert a PD-L népszerűsége 10% alatt van, tehát irtóra ki fog kapni, az is lehet, hogy a PNTCD mintájára eltűnik a végén". A saját kormányfői visszatéréséről így nyilatkozott: "erről korai beszélnem, nem tudom, egyáltalán felmerül-e majd a személyem ilyen tekintetben, s elvállalnám-e, ha igen".

Hasonló tüntetéssel tiltakoztak a hasonló, ám központi megemlékezésen is a tartalékosok. Füttykoncerttel és hurrogással fogadták az államfőt Jászvásáron, a Moldva és Havasalföld egyesülésének tiszteletére rendezett ünnepségen. A román himnuszt és a katonai tiszteletadást is végigfügyülték. Azok tiltakoztak ott is, akiket a nyugdíjak újraszámolása hátrányba hozna. Az államelnök nem reagált a bekiabálásokra a nagyközönség előtt, ám pár percet beszélgetett az első sorban álló tiltakozókkal. Teodor Baconschi külügyminiszter beszédét is szétfügyülték, Teofan mitropolita csitító szavaira sem reagáltak. A megemlékezésen jelen volt Victor Ponta a PSD elnöke és Crin Antonescu, a PNL reprezentánsa is.

Összehangolt akciók keretében ugyanakkor pár száz nyugállományú katona tüntetett Bukarestben és más mindegy 10 más romániai városban is hétfőn.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!