ERDON Helyi hírek

2011.01.31. 11:50

Orsolyita nővérek Szenegálban

<p>Nagyvárad - Előadással egybekötött zenés elmélkedést tartottak szombaton Szent Angéla Nővérei Afrikában címmel a Fő utcai Szent Anna-templomban.</p>

Az orsolyita nővérek Szenegálban folytatott missziós tevékenységéről tartott vetítéssel egybekötött, érdekes előadást szombaton a Szent Anna-templomban Máter Emerika tartományi főnöknő. Az ottani egyház és a misszió bemutatása mellett a helyszínen készült fotók segítségével életképek villantak fel a távoli afrikai országból, amelynek lakossága 92 százalékban muzulmán, 6 százalék keresztény, 2 százalék pedig ősi vallású. Az országban nem dúl vallásháború, a különböző egyházak több területen együttműködnek, ilyen például az AIDS elleni küzdelem is. A vizet jellemzően „csacsifogatról” árulják, a nép az életét az utcán éli, ott főznek, végzik a házimunkát, ott vannak az állatok, a gyermekek, egész családok. A nyomor hatalmas, és ezzel ellentétesen elképesztő a hatalmas muzulmán mecsetek gazdagsága. A nagy nyomor és a nehézségek ellenére azonban az emberek „mosolygósak, vídámak, valóban a Nap gyermekei” – fogalmazott Máter Emerika.

Zenés elmélkedés

Az együttlét hangulatát az előadás előtt és után zenés áhítat emelte. Közreműködtek a Musica Antiqua régizene együttes tagjai (Bozsódia Beáta – gordonka, Gergely Erna – ének, Kiss Tünde – blockflöte, Szeghalmi Emese – ének, orgona), illetve az Orsolya Rend nővére, Geréd Emőke (ének). Műsoron D’Anglebert-, Pepusch-, Marchesi-, Finger-, Vivaldi-, King-, Eszterházy Pál-, Handel-, Bárdos L.–Garai Zs.-művek szerepeltek.

Tököli Magdolna

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!