ERDON Helyi hírek

2011.01.03. 10:36

Nőtt a büntetőpontok értéke

<p>2011. január 1-től közel 12 százalékkal nőtt a közlekedési kihágásokért kirótt büntetőpontok értéke. Gyakorlatilag egy pont-bírság 67 lejbe "kerül", vagyis a bruttó minimálbér 10 százalékába.</p>

Rossz hír azon gépjárművezetők számára, akik gyakran vétnek a forgalmi rendszabályok ellen: 2011. január 1-től, a bruttó minimálbér emelkedésével párhuzamosan a közlekedési kihágásokért kirótt büntetőpontok értéke is nőtt, így természetes személyek esetében akár az 1340 lejt is elérheti, jogi személyeknél pedig 6700 lej az új plafonérték. Mint ismeretes, eddig a bírság maximum 1200 lej volt magánszemélyek, illetve legtöbb 6000 lej cégek vagy állami intézmények esetében. Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy pont-bírság 67 lejbe "kerül", vagyis a bruttó minmálbér 10 százalékába.

2008-tól kezdve immár harmadjára "drágultak" a közlekedési büntetések. Ime néhány példa: ha egy sofőrt azon érnek tetten, hogy nem használja a biztonsági övét, két büntetőpontra számíthat, vagyis 134 és 201 lej közötti bírságot kell fizessen, a közelmúltig érvényben levő, maximum 180 lej helyett. Hasonló büntetésre számíthatnak azok az autóvezetők is, akik a mobiltelefonjukon beszélnek úgy, hogy közben a készüléküket a kezükben tartják.

Egyéb szankciók

Azok a gépjárművezetők, akik 30 kilométer/órával túllépik a megengedett sebességhatárt vagy indok nélkül megállnak az autópálya sürgösségi sávjában, a II. kategóriába eső bírságokra számíthatnak (4 vagy 5 pont-bírságra), vagyis 268 és 335 lej közötti pénzbüntetésre, a tavaly érvényes, legtöbb 300 lejes szankció helyett. Ennél is nagyobb bírságot szabnak ki azon sofőrökre, akik nem állnak meg a STOP-táblánál, vagy 40 kilométer/órával túllépik a megengedett sebességhatárt: az érintettek a III. kategóriának megfelelő pénzbüntetést kell fizessenek (6 vagy 8 pont-bírság), azaz 402 és 532 lej közötti összeggel könnyítik a pénztárcájuk tartalmát az eddigi, legfeljebb 480 lej helyett. Nagyobb büntetést kapnak azok az autóvezetők is, akik "molesztálják a kollegáikat", az anyósülésre ültetve szállítanak 12 évnél fiatalabb gyermeket, elállják az útkereszteződést, vagy 50 kilométer/órával túllépik a megengedett sebességhatárt. Rájuk a IV. kategóriába sorolt büntetések vonatkoznak: 9-20 pont-bírság, azaz 603 és 1340 lej közötti összeget kell fizessenek az eddigi, legtöbb 1200 lej helyett. Az utolsó, V. büntetőosztályt csupán a cégek és a közintézmények esetében alkalmazzák, amikor ezek képviselői nem hajlandóak elárulni a rendőrségnek azon alkalmazottaik nevét, akik vétettek a KRESZ ellen vezetés közben. Mindez 21 és 100 közötti pont-bírságot von maga után, vagyis 1407-től 6700 lejig terjedő pénzbüntetést az eddigi, maximum 6000 lej helyett.

Leggyakoribb kihágások

Rendőrségi kimutatások szerint a leggyakoribb kihágásoknak a megengedett sebességhatár 10-20 kilométer/órával való túllépése és a biztonsági öv használatának hiánya számítanak a gépjárművezetők esetében, illetve a bukósisak nélküli motorozás a motorkerékpárosnál. A "toplistán" a megengedett sebességhatár 30-40 kilométer/órával való túllépése, a szabálytalan visszafordulás az úttesten, valamint a helytelen sávváltás következnek, melyek általában koccanásos balesetekhez vezetnek. Gyakori szabálysértés még a követési távolság be nem tartása, illetve a mobiltelefon használata a volánnál. Jó tudni: amennyiben valakinek sikerül 15 büntetőpontot összegyűjtenie hat hónap leforgása alatt, 30 napra lemondhat a jogosítványáról. Egyébként a törvény közel 35 féle szabálysértésre ír elő büntetést.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!