ERDON Helyi hírek

2011.01.16. 14:29

Kalandozások Görögországban

<p>Nagyvárad - Szombat reggel az EKE `91 Nagyvárad - Bihar által szervezett téli előadás-sorozat legutóbbi alkalmán Bordás István, az egyesület alelnöke tartott előadást Kalandozások az Antik Görögországban és szigetein címmel.</p>

Szűknek bizonyult az előadásnak otthont adó osztályterem, olyan sokan jöttek el a bemutatóra. Az előadó nem csak saját, Görögországban tett látogatásának tapasztalatait osztotta meg a jelenlévőkkel, hanem számos érdekes információval szolgált a vidék - ezen belül elsősorban a Jón-tenger egyik szigetét képező Korfu - történelmi múltjával és jelenével kapcsolatban is.

Beszélt a bizánci, a velencei korszakról, majd a francia megszállás és a brit protektorátusról egyaránt. Fővárosa Korfu, vagy Kérkira a sziget keleti partján fekszik. Rengeteg látványossággal rendelkezik, hangzott el. Korfu közelében tekinthető meg a magyarok által az egyik leglátogatottabb Akhillíon, avagy a Sziszi-palota. Erzsébet osztrák-magyar császárné és királyné 1890-ben vásárolta meg a birtokot, melyre egy neoklasszicista palotát építettet.

Az épületet körülvevő parkban antik szobrok másolatait láthatjuk, ezek közül kiemelkedő szépségű a haldokló Akhilleuszt ábrázoló alkotás. Bordás István beszámolt egy hajókirándulás szépségeiről, valamint a közeli Albániában tett látogatásról is. Végül egy dokumentumfilmet vetítettek le, mely Görögország legszebb szigeteit mutatta be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!