ERDON Helyi hírek

2011.01.27. 13:44

Hasznosnak bizonyult a síncsere

<p>Nagyvárad - Csütörtökön sajtótájékoztatót tartottak a Helyi Közszállítási Vállalat (HKV) székhelyén. Carmen Tocuţ szóvivő és Florin Blaga mérnök, egyetemi oktatató egy-egy kutatás végeredményeit ismertették.</p>

Carmen Tocuţ szóvívő egy közvéleménykutatásra hívta fel a figyelmet, melyet tavaly szeptember és november között készített a Helyi Közszállítási Vállalat. A Mobilitás Hetén egy kérdőívet tettek fel a honlapjukra, azzal a céllal, hogy megtudják: az utazóközönség mennyire elégedett a cég által nyújtott szolgáltatásokkal. A kutatás végül nem bizonyult relevánsnak, ugyanis csupán 51-en feleltek a kérdésekre, többen azonban többször is klikkeltek, így végül 45 személy válaszait értékelték. Ezekből az derült ki, hogy a legtöbben azért elégedetlenek, mert piszkosnak tartják a tömegközlekedési járműveket, a válaszadók 11 százalékát azonban nem érdekelte a tisztaság. Sok panasz érkezett a jegyellenőrök viselkedésével és verbális magatartásával kapcsolatban is, illetve többen azon óhajukat juttaták kifejezésre, hogy új vonalakat szeretnének.

Zajszennyeződés

Florin Blaga mérnök két olyan tanulmány végkövetkeztetéseit ismertette, melyet a HKV megbízásából készített a Nagyváradi Egyetem. Az egyik felmérés során azt vizsgálták, hogy milyen mértékben változott a vibráció azt követően, hogy az új városközpontban síncseréket hajtottak végre. Három helyszínen- a Baross/Dacia-hídon, a kanyarokban és az egyenes sínpályákon- végeztek méréseket, külön-külön a két vagonos, illetve a csuklós Tatra, valamint az új Siemens villamosok esetében. A szakember szerint bebizonyosodott, hogy hasznosak voltak a síncserék, hiszen a Baross/Dacia-hídon a rezgésszám 62,95 százalékkal (Tatra villamosok), illetve 78,74 százalékkal (Siemens), a kanyarokban 15,82 százalékkal (két vagonos Tatra), 13,14 százalékkal (csuklós Tatra), illetve 27,42 százalékkal (Siemens), az egyenes sínpályákon pedig 22,07 százalékkal (két vagonos Tatra), 24,43 százalékkal (csuklós Tatra), illetve 18,96 százalékkal (Siemens) csökkent. Vizsgálták továbbá a zajszennyeződést is, és 10-15 százalékos csökkenést mutattak ki a felújításnak köszönhetően. Mindez azt jelenti, hogy a zajszint 80 decibelről 70 decibelre csökkent a sínek közelében, miközben az európai uniós normák szerint 50 decibel a megengedett határ. Megoldást jelenthet új villamosoknak a beszerzése, városi zajtérképnek az elkészítése, zajvédő falaknak a felszerelése vagy a villamosok sebességének a csökkentése.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!