ERDON Helyi hírek

2011.01.30. 11:12

A magyarság néplélektana

<p>Nagyvárad - Kiss J. Zsolt budapesti asztrológus, pszihodráma-asszisztens tartott előadást január 28-án, pénteken 18 órától az Ady Endre Líceumban. Témája: A magyarság néplélektana – avagy mit jelent a nemzeti önismeret, hogyan alakíthatjuk közös sorsunkat?</p>

Az előadás egy rövid ráhangolódással kezdődött. Ezt a ráhangolódást a gyertyák és füstölők segítették elő, amelyek nyugtatóan hatottak a jelenlevőkre. A rövid bemutatkozásban megtudhattuk, hogy Kiss J. Zsolt többrétű munkát folytat, asztrológiát oktat kezdőknek és haladóknak, önismereti kommunikációs tréningeket tart, rádióműsort vezet. Hozzátette: amennyiben igényt lát rá, Nagyváradon is szeretne egy önismereti pszihodrámai csoportot létrehozni.

Az előadás további részében a nemzet és az egyén kapcsolatáról, a néplélektanról, az önismeretről, kollektív múltról, nemzetismeretről tudhattunk meg többet: az egyénnek és a csoportnak is szüksége van az önismeretre, önébredésre, ennek egyik útja a tapasztalás. Ahhoz, hogy jobban megismerjük magunkat, az egónk lebontása szükséges, ekkor megláthatjuk valódi személyiségünket. Kiss J. Zsolt előadásában elmondta, hogy a magyar egy nyilas nemzet, vagyis nyilas a zodiákusa, ez azt takarja, hogy idealista, optimista nép. Vannak persze hátrányai is ennek a jegynek, mégpedig az, hogy nem akar szembesülni a problémákkal, menekülő stratégiát folytat, jellemző rá a nemzeti önsajnálat. A továbbiakban a magyar hagyományok és történelem csillagegyüttállással való magyarázata következett. Az előadás végén lehetőség nyílt a felmerülő kérdések megbeszélésére is. Az előadó márciusban önismereti, lelki, szellemi témában folytatja előadássorozatát itt Nagyváradon.

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!