ERDON Helyi hírek

2010.12.01. 14:13

Tanítók klubja alakult Váradon

<p>Nagyvárad - Hétfő délután a nagyváradi MM Pódium Kulturális Egyesület és a berettyóújfalui Bihari Népfőiskola kezdeményezésére Tanítók klubja alakult a váradi vár multifunkcionális termében.</p>

Sajnos alig néhányan vettek részt a Meleg Attila (nagyváradi MM Pódium Kulturális Egyesület), Porkoláb Lajos (berettyóújfalui Bihari Népfőiskola) és Tunyogi Katalin tanítónő kezdeményezésére, magyar pedagógusok számára létrehozott Tanítók klubja alakuló rendezvényen, ami talán azzal magyarázható, hogy ezzel egyidőben tartották a Filharmóniában a gyermekek számára szervezett Bojtorján-koncertet. Amikor azonban körülbelül másfél hónappal ezelőtt az érintettek megegyeztek abban, hogy ezen a napon, illetve időpontban fogják tartani az összejövetelt, és a Tanfelügyelőségen keresztül meghirdették ezt, még nem lehetett tudni, hogy ezzel párhuzamosan zajlik majd a zenei előadás. Különben a karácsonyi készülődés volt az ötletbörze témája, a váradiak kartonpapírokat, fenyőágakat, filctollakat és különböző magokat hoztak magukkal, a magyarországiak pedig különböző természetes anyagokat. A munka közben a jelenlevők egyetértettek abban, hogy a Tanítók klubja elnevezés egy tágabb fogalom legyen, vagyis ne csupán a szavak vagy közös kézművesfoglalkozások szintjén merüljön ki, hanem hozza közelebb egymáshoz az oktatókat, lehetőleg baráti kapcsolatok kialakulása révén.

Szerves műveltség

Szatmári Kinga, a Berettyóújfalui Nadányi Zoltán Művelődési Központ közművelődésügyi szakreferense, aki egyébként természetgyógyászattal is foglalkozik, a szerves műveltség fontosságáról beszélt a jelenlevőknek, arról, hogy mennyire lényeges visszavezetni a gyermekeket a természethez, ráhangolni őket az évkör ritmusára. Mondandójának alátámasztásul különböző mintadarabokat is hozott magával, például asztali díszeket, tobozmanocskákat, fakeretet, papírangyalkát stb.. Úgy fogalmazott: "mindenkiben benne van az alkotás iránti vágy, mely talán még a játékoknál is fontosabb a gyermekeknek".

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!