ERDON Helyi hírek

2010.12.10. 09:34

Szembetegségekről a premontreieknek

<p>Nagyvárad - Csütörtök délután a Szent László Római Katolikus Gimnázium egyik osztálytermében szokásos havi összejövetelüket tartották a váradi premontrei öregdiákok. Ezúttal dr. Radó Gábor budapesti szemész-főorvost hívták meg.</p>

Dr. Radó Gábor a budapesti Szent István Kórház szemészeti osztályának főorvosa, illetve a váradi Sztarovszky/Magheru sugáruton található magánklinikán is szokott rendelni. Előadásában a gyakori szembetegségekről tájékoztatta a jelenlevőket. Hangsúlyozta: a szem egyik legfontosabb szervünk, hiszen a bennünket körülvevő világból származó információk 70 százalékát neki köszönhetjük. Ugyanakkor ahogy haladunk előre a korban, és egyéb készségeink csökkennek, a látás jelentősége fokozódik. Sajnos azonban az általános orvosok keveset tudnak a szemről, mivel csupán "a tanulmányaik vége felé síklanak át fellette".

Műlencse beültetés

A hirtelen látásromlások okai közül a professzor megemlítette a visszeres elzáródást, a látóideggyulladást, az ideghátya leválást, az artériás elzáródást és a zöldhályogos rohamot. Utóbbi kettő a legsúlyosabb, ezért amikor jelentkeznek, "hanyat-homlok rohanni kell az orvoshoz", függetlenül attól, hogy éjszaka közepe, vasárnap vagy éppen karácsony van. Kötelező ellátni a mészmaródást (cseppérzéstelenítés, szemhéjak kifordítása, beégett mészszőmcsék eltávolítása, kimosás vízzel), és szabad kezelni a heveny kötőhátya-gyulladást (antibiotikus csepp), az árpát (helyi meleg adása), és a száraz szem szindrómát (műkönny).

A főorvos kultúrtörténeti adalékokkal is szolgált a modern hályogkezelés kezdeteiről. (A szürkehályog újkori műtéti kezelését a francia származású Jacques Daviel vezette be 1745. április 8-án, amikor az elszürkült lencsét eltávolította a szemből), és beszélt két népbetegség, a zöldhályog, valamint a szürkehályog kialakulásáról, illetve gyógyításáról is. Végezetül válaszolt az érdeklődők kérdéseire és levetített egy körülbelül 10 perces, nem éppen kedvcsináló, csak erős idegzetűeknek ajánlott filmet, mely egy műlencsének a beültetéséről szólt. Hozzá kell azonban tenni, hogy a kissé brutális felvétel ellenére a műtét igen hasznos és természetesen a rászorultak javát szolgálja.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!