ERDON Helyi hírek

2010.12.20. 09:27

Pánsíp szólt a Székesegyházban

<p>Nagyvárad - A Római Katolikus Püspökség támogatásával zajló sorozat nyitányaként vasárnap este Brád Mónika kántor, kórusvezető és Oana Liana pánsípművész koncertezett a váradi Bazilikában.</p>

A koncert kezdetén Mons. Fodor József általános helynök, a Bazilika plébánosa ismertette röviden a két művész szakmai pályafutását, valamint a programot. Arra hívta fel a figyelmet: Oana Liana világhírű előadóművésznő, a pánsíp királynőjeként vált ismertté. A Nagyváradi Egyetem Zenei Fakultásának oktatója. 2005-ben szerzett doktorátust, diplomamunkája (Pánsíp: tradíció és modernitás közt) az első mű a világon, "mely akadémiai szinten kezeli a pánsípot, mint hangszert, úgy elméleti, mint gyakorlati szempontból". Sikeresen képviseli a különböző zenei műfajokat, emellett énekel, és egyaránt játszik olyan hangszereken, mint zongora, tilinkó, furulya, okarina, doromb és skót bőrduda.

A Székesegyházban Brád Mónika kisérte őt orgonán, aki a Nagyváradi Egyetem Zenei Fakultásának másodéves hallgatója. A Szent László templom kántora, illetve a Halmos László Kórus vezetője. Az énekkarnak több ízben volt közös koncertje a Varadinum vonósnégyessel és Thurzó Zoltán zongoraművésszel, és több egyházzenei rendezvényen képviselték sikerrel a várad-újvárosi plébániatemplomot.

Hagyományőrző énekek

A vasárnap esti rendezvényen a két előadóművész egy válogatást nyújtott a világ legszebb hagyományőrző énekeiből, megelőlegezve ezzel a karácsony meghitt hangulatát. Oana Lianu virtuozítása és rafinált előadásmódja kitűnően illett Brád Mónika kifinomult orgonajátékához. Többek közt felcsendült: F. Schubert: Ave Maria, Carl Müller: Away In A Manger, Felix Mendelssohn-Bartholdy: Hark! The Herald Angels Song, Lewis H. Redner: O Little Town Of Bethleem, Franz Gruber: Silent Night, Holly Night, J. H. Hopkins: We Three Kings Of Orient Are, Richard Willis: It Came Upon The Midnight Clear, J. F. Wade: O Come, All Ye Faithfull, valamint G. F. Handel: Joy To The World című szerzeménye, illetve olyan tradícionális magyar és román énekek, mint például az Ó gyönyörű szép, Dícsőség, Mennyből az Angyal, Moş Crăciun vagy O, ce veste minunată.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!