ERDON Helyi hírek

2010.12.15. 14:57

Lélekben felkészültek a karácsonyra

<p>Nagyvárad - A kisiskolások lelki felkészítése után a Szent László középiskola V-XII osztályosai számára tartottak lelki napot a középiskolában, s szentmise is volt ez alkalomból a Bazilikában.</p>

A mai napon a „nagyoknak” nyílt alkalmuk felkészülni a karácsonyra. Amint Szabó Ervin, a római-katolikus középiskola spirituálisa, valamint Benedek Ramóna hitoktató, a szerdai rendezvény két szervezője elmondta, ez alkalomból az egyházmegye minden területéről meghívtak református lelkészeket és katolikus lelkipásztorokat, és sokan örömmel tettek eleget a meghívásnak, hiszen most először nyílt alkalmuk megnézni az iskola új épületét. Rendhagyó eleme volt az idei lelki napnak az is, hogy a délelőtti elmélkedések után a katolikusok szent gyónáson vehettek részt, mely hét helyen zajlott az iskolában, a reformátusok számára pedig bűnbánati istentiszteletet szerveztek az iskola dísztermében, Vinczéné Pálfi Judit és Vincze Zoltán lelkészek vezetésével.

Túl csendes

A bazilikában megtartott déli szentmise egy szimbolikus momentummal kezdődött: a gyerekek mécseseket helyzetek az oltár elé - mint megtudtuk, a kis lángok saját, megtisztult lelküket jelképezték. Kiss Albert apát-kanonok, a Barátok templomának plebánosa köszöntötte az egybegyülteket, majd dr. Kovács Zsolt püspökségi irodaigazgató közvetítette Böcskei László püspök köszöntését. Az irodaigazgató az advent különös varázsáról szólt, az átdolgozott év utáni kellemes fáradtságról, melynek során felmerülhet bennünk: vajon miért nincsenek manapság is nagy csodák, miért nem szakítja szét az ég függőnyét számunkra is Isten. Valószínűleg azért, mert a világ zűrzavarában hangja túl csendes, a karácsonyi portékákat árusító cégek ellehetetlenítik számunkra, hogy halljuk a hangját. Sokszor mi magunk zárjuk be Istent a templomokba - jó vastag láncokkal reteszeljük be a kaput, hogy Isten bent maradjon, még véletlenül se találkozzunk vele a hétköznapjainkban.

Legyünk igényesek

Vannak olyan fények - folytatta az irodaigazgató - melyek túl ragyogóak, s melyek csillogását az ember nem képes elviselni. Viszont isten, akinek a fényét nem vagyunk képesek elviselni, az embereken keresztül szól hozzánk, hiszen vannak, akik elmesélik nekünk az Ő nagy tetteit, s tetteiken keresztül is felfedezhetjük Isten jelenlétét. A szentmise áldozással folytatódott, majd Vinczéné Pálfi Judit református lelkipásztor szólt Isten ajándékairól, arról, hogy igénye van a mi meggyógyításunkra és megvígasztalásunkra, s arról, hogy nekünk is igényeseknek kell lennünk, mint a teremtés, a kegyelem és a szeretet istene.

A program a diákok műsorával folytatódott, akiket Zalder Éva-Mária igazgató, valamint Rázmán Enikő magyartanár készített fel. Pál Apostol leveleiből hangzottak el részletek, valamint Teréz Anya elmélkedéseiből. A szeretet, az áldozat, a csend szépségéről szóltak a diákok, s a prózai részek között Boros Beatrice zenetanár vezetésével a középiskola kórusa vallásos témájú, megzenésített versekből adott elő részleteket.

Elmélkedés

Később - mint már hagyomány a római-katolikus középiskolában - a tanintézet pedagógusai is elmélkedésen vehettek részt dr.Kovács Zsolt vezetésével. Az ilyen alkalmakkor a tanári hivatás specifikus kihívásaival, s az ünnepre való felkészüléssel kapcsolatos gondolatokat osztanak meg egymással a résztvevők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!