ERDON Helyi hírek

2010.12.30. 13:04

Idegennyelv-tanulás interneten

<p>Szatmárnémeti - 10 000 főre becsülik azon személyek számát, akik közvetve haszonélvezői lesznek a Szatmárnémeti Consult Scolari Egyesület által elindított Pro Learning elnevezésű projektnek, amely az interneten történő idegennyelv tanulásban nyújt segítséget, tájékoztatott Szakács Imre (képünkön) projektmenedzser.</p>

Mintegy 10 000 főre becsülik azon személyek a számát, akik közvetve haszonélvezői lesznek a Szatmárnémeti Consult Scolari Egyesület és a Nyíregyházi Főiskola által november 1-én elindított Pro Learning elnevezésű pályázatnak. A projekt a Magyarország-Románia Határon átnyúló Együttműködési Program keretében nyert finanszírozást, melynek egyik célja a gazdaság és a humán erőforrás közös fejlesztése a határ menti régióban, elősegítve a tanuláshoz való egyenlő esélyt. A 2005-ben alakult Consult Scolari Egyesület eddig is tartott továbbképzőket az autógyártás területén illetve idegennyelv kurzusokat, az igények szerint, diákok és felnőttek számára egyaránt, együttműködésben Szatmár megyei nemzetközi vállalatokkal. Ez a pályázat elsősorban azokat segíti, akiknek kevésbé van lehetőségük arra, hogy hagyományos továbbképzéseken vegyenek részt, elektronikus formában azonban könnyebben hozzájuthatnak az információkhoz. Munkanélküliek, hátrányos helyzetűek, vidékiek és szülési szabadságon levők tartoznak elsősorban a célcsoportba.

Háromnyelvű portál

A projekt keretében megteremtik a feltételeit annak, hogy internet segítségével lehessen idegen nyelveket tanulni, mégpedig a turizmus, kereskedelem, vállalkozások és az autógyártásban használt angol szaknyelvet, valamint magyar és román köznyelvet, illetve szaknyelvet. Ehhez tantervet és oktatási anyagokat készítenek. Készül majd egy háromnyelvű interaktív portál a tanulási tevékenységekhez, illetve kialakításra kerül egy tolmácsok képzését elősegítő program. A pályázat keretében elkészített képzési programok hatékonyságát le is mérik majd a mintegy 50 résztvevő személy által. Az így elkészült anyagok az egy éves lefutású projekt befejezése után is felhasználhatóak lesznek. „Becsléseink szerint a pályázat közvetett haszonélvezője lesz közel 1000 hátrányos helyzetű személy, mintegy 100 alkalmazott nemzetközi vállalatoktól, mintegy 10 külföldi befektető vállalat Szatmár és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékből, valamint 50 tolmács nyerhet szakképzést,” tájékoztatott Szakács Imre.

Pándi Annamária

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!