ERDON Helyi hírek

2010.12.14. 17:36

Harc a hallucinogén szerek ellen

<p>Nagyvárad - A nagyváradi helyi tanács keddi döntése értelmében erősen korlátozták azoknak az üzleteknek a mozgásterét, amelyek Nagyváradon forgalmaznak ún. etnobotanikus szereket.</p>

Az etnobotanikus szereket forgalmazó cégek tevékenységét korlátozó határozatjavaslat napirendi vitáján a tervezet egyik kezdeményezője Bogdan Hossu szociéldemokrata helyi tanácsos elmondta, hogy az általa és Szabó József, RMDSZ-es politikustársa által kidolgozott javaslat jelen pillanatban a legoptimálisabb megoldás, hiszen a hatályban lévő törvényeket felhasználva veszik fel a harcot a halluciogén, narkotikumokat tartalmazó szereket forgalmazók ellen. Mivel a beterjesztett javaslat nem mondja ki az ilyen üzletek bezárását, hanem csak korlátozza műküdési területüket, ezért Nicusor Lepadatu demokrata párti képviselő azt javasolta, hogy zárják be ezeket az üzleteket, ahogy azt tették az ország más városok önkormányzatai. Válaszában Delorean Gyula RMDSZ-es tanácsos felhívta a figyelmet arra, hogy csak egy országos törvény tilthatja meg bárminek is a forgalmazását, ráadásul a forgalmazói és működési engedélyeket nem az önkormányzat, hanem a cégnyilvántartó adja ki, tehát az önkormányzat nem is vonhatja vissza azt, amit nem ő adott ki. „Ha most bezáratjuk ezeket a boltokat, három hónap múlva újra kinyitnak, mert megnyerik a pert ellenünk” - fogalmazott Delorean. Ezt követően Lepadatu azt javasolta, hogy a helyi tanács bízza meg a város jegyzőjét azzal, hogy vegye fel a kapcsolatot a többi megyeszékhely jegyzőjével, és közösen kérjék fel az Egészségügyminisztériumot és a Belügyminisztériumot arra, hogy kormányzhatározatban tiltsák be az etnobotanikus szereknek a forgalmazását. A helyi tanács ezt a javaslatot is és az eredeti tervezetet is elfogadta.

A cél a bezárás

A helyi tanácsi ülés után Delorean Gyula tanácsos oldalunknak elmondta: „Mivel az ülzetek a működési engedélyét a cégnyilvántartó adja ki, ezért  az önkormányzatnak nincs lehetősége arra, hogy egy bizonyos üzleti tevékenységet betiltson a város területén. Viszont az önkormányzat ezzel az lefogadott határozattal megtette azt, hogy ellehetetleníti az etnobotanikus boltokat. Ezt a célt szolgálja többek között az a kitétel, hogy egy ilyen üzlet minimum két kilométer távolságra legyen bármilyen oktatási intézménytől. Ennek a tanácsi határozatnak lesz folytatása, ugyanis egy vegyesbizottságot alakítunk, melyben képviseltetni fogja magát az összes érintett intézmény, mely bizottság össze fog állítani egy olyan szabályzatot, amely további megszorításokat fog tartalmazni. A cél nyilvánvaló: ezeknek az üzleteknek a bezárása. Szerintünk még nem érett meg ez az ország semmilyen szempontból arra, hogy ilyesminek teret engedjen. Ez Románia és nem Hollandia.”

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!