ERDON Helyi hírek

2010.12.07. 07:30

Bírósági eljárás a volt hargitai csendőrparancsnok ellen

<p>Hargita megye - Csalás és bűnpártolás gyanújával folyik kivizsgálás a Hargita Megyei Csendőr-felügyelőség korábbi parancsnoka ellen.</p>

Pavel Dumitru egy 2006-ban történt eset kapcsán került a Korrupcióellenes Hatóság figyelmébe, melynek ügyészei bírósági eljárást kezdeményeztek nem csak ellene, hanem Ioan Pop-Răzbuc volt parancsnok-helyettes, Liviu Ioniţă altiszt és Daniel Tompea tiszt ellen is.

A Korrupció-ellenes Hatóság közleménye szerint hivatali visszaéléssel gyanúsítják Ioan Pop-Răzbucot és Liviu Ioniţăt, míg Tompeát csalással és bűnpártolással, akárcsak Dumitrut. A vádirat szerint 2006 júniusa és szeptembere között, Pop-Răzbuc parancsnok-helyettes törvénytelen rendelete értelmében, két csendőrségi kiskatona egy csíkszeredai banknál, illetve a későbbiekben Pop-Răzbuc és Ioniţă lakásá végzett építkezési, felújítási munkálatokat. Ioniţă lakásának felújítása során az egyik kiskatona maradandó szemsérüléseket szenvedett, amikor azonban szeptemberben az egység akkori parancsnoka, Pavel Dumitru tudomást szerzett az esetről, a baleset körülményeinek az elhallgatását kérte az érintettektől. Sőt mi több, az ügyet ismerőknek és az érintetteknek azt kellett nyilatkozniuk, hogy a felügyelőségen folyó felújítási munkálatok során sérült meg a kiskatona.

Pavel Dumitru, helyettese védelmében, a baleset körülményeinek ez utóbbi verziójáról tájékoztatta az Országos Csendőr-felügyelőséget is, és a parancsnok állítását Daniel Tompea is megerősítette. Az ügyet a Kolozs Megyei Katonai Ügyészség vizsgálja ki.

(www.szekelyhon.ro)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!