ERDON Helyi hírek

2010.12.19. 15:06

Bécsben tárgyalt Borboly Csaba a székely termékek népszerűsítéséről

<p>Románia bécsi nagykövetségén tárgyalt december 18-án Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke Silvia Davidoiu nagykövet asszony meghívására.</p>

A találkozó András Andreának, a bécsi román nagykövetség másodtitkárának köszönhetően jött létre, aki korábban Hargita Megye Tanácsának munkatársa volt. A tanácselnök elsősorban a hagyományos székely termékek nyugati népszerűsítésének lehetőségei iránt érdeklődött, de bemutatta Hargita megye főbb fejlesztési terveit is.

A megbeszélésen szóba került a tejfeldolgozás, illetve az értékesítés kapcsán az összefogás szükségessége, ezen a téren a székelyföldiek a tiroli gazdálkodásból meríthetnek tapasztalatot, a tárgyalás nyomán ebben együttműködés várható. A Twinning nevű EU-s program is segítség lehet az ausztriai kapcsolatok építésében, hiszen a lényege a települések, megyék, régiók közti kapcsolatok kialakítása. (A program révén Hargita Megye Tanácsa korábban olasz és lengyel testvérkapcsolatra tett szert.)

A székely termékek hazai és külföldi népszerűsítése jó úton halad, a három székelyföldi megye, Hargita, Kovászna és Maros már többször szerepelt közös standdal, Székelyföld névvel bukaresti és budapesti nemzetközi kiállításokon. Ezenkívül nagy sikere volt a Cora üzletlánc magyarországi áruházaiban a Székely Hetek rendezvénynek, amelyet jövő tavasszal újra megrendeznek. A bécsi tárgyalás nyomán a nemzetközi promóció szélesedhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!