ERDON Helyi hírek

2010.12.06. 09:39

Adventi kamarazene szólt

<p>Nagyvárad - Vasárnap délután Thurzó Sándor József művészeti vezető rendezésében és műsorvezetésével adventi kamarazenei hangversenynek biztosított helyszínt a nagyvárad-velencei római katolikus kultúrotthon.</p>

Az elmúlt napokban több színvonalas programnak is helyszínt biztosított a Cservák Miklós elnök vezette várad-velencei RMDSZ-körzet székhelyéül szolgáló római katolikus kultúrotthon, vasárnap délután a hagyományos adventi kamarahangversenyre került sor. Elsőként a Szent László-templom Brad Mónika vezényelte Halmos László kórusa lépett színpadra, kiegészülve a kibővített Varadinum vonósnégyessel (Bálint Johanna és Boros Péter csatlakozott a Tokaji Ágnes, Costin Éva, Thurzó Sándor József és Bozsódi Beáta alkotta kvartetthez). Elhangzott: J. S. Bach: 147. Kantáta, G. F. Handel: Xerxes operájából Rinaldo áriája (Viktor József kitünő előadásában), valamint S. S. Kovacsevics: Halleluja című kompoziciója, a zeneszerző születésének 60. évfordulója alkalmából. Réthy Brigitta Fr. Chopin: Fantázia (op.66) című szerzeményét szólaltatta meg, majd Jártó Kocsis Emőke (szoprán) és Bálint Johanna (zongora) közreműködésében a Meine Liebe ist grün című darab csendült fel J. Brahmstól. A páros később a Das Madchen sprict című szerzeménnyel is elbűvölte hallgatóságát. Egy ősbemutatónak is fültanúi lehettek a zenebarátok: a szerző jelenlétében Dankó János: Szép karácsony című műve szólalt meg, a Tokaji Ágnes, Costin Éva és Bozsódi Beáta triónak köszönhetően.

Európai bemutató

A Boros Péter nagybögőssel kiegészült Varadinum vonósnégyes S. S. Kovacsevics: Humoreszk című művét is eljátszotta, majd G. Thiago Mello brazil zeneszerző Határtalan szeretet című darabja szólalt meg, európai bemutatóként, a Kromatik ének-duett (Réthy Brigitta és Cristina Macavei) és a Varadinum vonósnégyes zenei ajándékaként. Albert Hay Malotte amerikai zeneszerző Mi Atyánk című alkotásával Cristina Macavei (szoprán) és Réthy Brigitta (zongora) készült. Ezután ismét egy váradi kortárs zeneszerző műve csendül fel: Lászlóffy Zsolt Őrült szív című szerzeménye, a Varadinum vonósnégyes közreműködésében. G. Rossini híres Macska-szerenádját Cristina Macovei és Réthy Brigitta szopránok adták elő Bede Róbert zongorakiséretével, majd egy újabb közismert alkotás, az O Sole Mio hangzott el (E. di Capuatól), Bede Róbert és ifj. Bede László tenorok, illetve Réthy Brigitta (zongora) produkciójában. Az emlékezetes hangversenydélután a bihari adventista Kromatik kamarakórus fellépésével zárult: a Réthy Brigitta irányította énekesek Alexa Popovici: Suntem trei crai és A. Bruchner: Locus Iste című műveit szólaltatták meg.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!