ERDON Helyi hírek

2010.12.08. 14:47

A romák is lehetnek sikeresek

<p>Nagyvárad - Értékes elektronikai berendezésekkel díjazott négy Bihar megyei iskolát a Ruhama Alapítvány a roma gyerekek tanulmányi felzárkóztatása érdekében kifejtett tevékenységükért.</p>

Tizenháromezer euró összértékű elektronikai berendezéssel (fénymásolóval, fényképezőgéppel, lap toppal, számítógéppel, vetítőgéppel, interaktív táblával, stb.) díjazott négy Bihar megyei iskolát a Ruhama Alapítvány a roma gyerekek tanulmányi felzárkóztatása érdekében kifejtett tevékenységükért. A gyapjúi (Gepiş), tamáshidai (Tămaşda), érsemjéni (Şimian), és bocsalyi (Bogei) nyolcosztályos iskolák egy, a megyében meghirdetett verseny győztesei, melyet a Ruhama Alapítvány a Bihar Megyei Tanfelügyelőséggel közösen hirdetett meg. A verseny a Roma Education Fund támogatásával megvalósuló projekt része, melynek konkrét célja a roma gyerekek szocializációja és tanulmányi felzárkóztatása volt. Szerdán Marian Daragiu, a Ruhama Alapítvány elnöke és a projekt programkoordinátora valamint Rodica Popa, a Pedagógusok Háza valamint a Tanfelügyelőség képviseletében kiosztotta a győztes iskolák megbízottjainak a díjakat. Marian Daragiu miután ismertette a programot a jelenlévőkkel arra kérte a résztvevőket, hogy ne zárják a szekrénybe ezeket az értékes "ajándékokat", hanem engedjék a gyerekeknek, hogy használják azokat, hiszen végeredményben ez volt a cél.

Deszegregáció

Az elnök kifejtette, hogy az alapítvány keretében tevékenykedő roma fiatalok - akik közül legtöbben egyetemet végeztek - is igazolják, hogy a romák is lehetnek sikeresek, minden csak az oktatáson múlik. Megtudhattuk, hogy húsz iskola nevezett be a 2009-2010-es tanévben zajló versenybe. Oktatásügyi szakemberekből álló bizottságok mérték fel az iskolák által alkalmazott deszegregációs intézkedéseket, melyeket egyébként különböző törvények is szabályoznak. Marian Daragiu felhívta a figyelmet arra, hogy ilyen értelemben az alapítvány tulajdonképpen azt díjazza, hogy az adott iskolákban betartják a törvény szabta előírásokat. Az egyes iskolákban hozott intézkedések sorában megemlíthetjük az iskoláskorú gyerekekkel rendelkező roma szülőkkel való kapcsolatteremtést, kulturális hagyományok felvállalására és bemutatására irányuló kezdeményezést, az iskola utáni foglalkozások bevezetését, a romák világnapjának megünneplését, roma nyelvű tantárgyversenyek szervezését, a személyi okmányokkal nem rendelkező gyerekek anyakönyveztetését, stb.

Mészáros Tímea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!