ERDON Helyi hírek

2010.11.02. 19:24

Pályázatot nyert a szatmárnémeti EKE

<p>Szatmárnémeti - A szatmárnémeti EKE 1.117.802 euró értékű pályázatot nyert a Túr menti Természetvédelmi Terület menedzsmenttervének kidolgozására, valamint a lakosság tájékoztatására. A projekt részleteiről Márk Nagy János ügyvezető igazgató számolt be oldalunknak.</p>

Az Erdélyi Kárpát Egyesület-Szatmárnémeti 1.117.802 euró értékű pályázatot nyert az Európai Unió 2007-2013 közötti Környezeti Operatív Programja keretében. Márk-Nagy János ügyvezető igazgató számolt be lapunknak a projektről. Elmondása szerint az egyesület két témakörben pályázott: a Túr menti Természetvédelmi Terület menedzsmenttervének kidolgozására, valamint a lakosság tájékoztatására. A természetvédelmet érintő többi projektkiírásra (mint a látogatói infrastruktúra kiépítése, élőhelyek védelme és helyreállítása, fajvédelmi program), csak akkor pályázhatnak, ha menedzsmentterv már elkészült. A pályázat január elsején veszi kezdetét, és három éves lefutású. A pályázati összegből a tulajdonképpeni finanszírozás 936.735 euró, a fennmaradó részt az egyesületnek kell fedeznie. A legnagyobb összeg, mintegy 325.000 euró a védett terület élőhelytípusainak, élővilágának felméréséhez, és ennek nyomán a térképezés elkészítéséhez szükséges. A szakember elmondása szerint a környezetvédők munkáját nehezíti, hogy kaotikus a védett területen levő földek tulajdonviszonya, ezért a projekt keretében pontos térinformatikai adatbázist készítenek a földparcellákról. Az első két évben az információgyűjtés zajlik majd rengeteg kutató bevonásával. Először az élettelen környezet viszonyainak, a talajok, a klíma, a vizek, a terület geológiájának felmérése zajlik majd. Ezt követi az élőhelytípusok, a vegetáció, állatvilág, a védett fajok felmérése. Meg fogják vizsgálni ezen fajok előfordulását, az állomány nagyságát, a faj populációjának állapotát, és ez alapján fogják eldönteni, hogy a faj fennmaradása érdekében milyen védelmi beavatkozásokra van szükség. A természetvédelmi terület mentén élő közösségekben készítenek egy szociológiai, gazdasági felmérést is, a térség gazdasági múltjáról, jelenéről. Ezen információk alapján készül el a védett terület kezelési terve, amely egy miniszeri rendelettel elfogadott jogszabály alapján fog működni. Az összegyűjtött információk, és a kezelési terv alapján egy térinformatikai programot készít az arra megbízott cég, amely megvásárolja a szükséges szoftvert, és azt ezekre az igényekre implementálja. Ennek költsége 80 000 euró. A pályázat keretében képzéseket tartanak majd az önkormányzatok referenseinek, akik a térinformatikai rendszer segítségével gyorsan megtalálhatják majd, hogy egy adott földterület milyen védelmi besorolású, mely gazdasági tevékenységeket lehet ott végezni, tájékoztathatják a gazdákat a kötelezettségekről, jogokról, kárpótlásról, támogatásról.

Tudatformálás

Fontos része a projektnek a lakosság tudatformálása. Ennek keretében találkozókat tartanak a helyi önkormányzatoknak, nyílt napokat, kiállításokat szerveznek, információs szemináriumokat tartanak közintézményeknek, az érintett szakhatóságoknak. Az iskolások számára környezeti nevelési versenyt szerveznek, illetve táborokat bonyolítanak le a védett területeken. Újságírókkal szerveznek találkozókat, terepbejárással összekötve. A felmérés alapján készül egy weboldal, és egy természetfilm is. Ezen tájékoztatást szolgáló tevékenységekre 181.000 euró van előirányozva. Az EKE szakemberei a pályázat menedzselését végzik majd, a többi munkát az eu-s rendszer szerint licit alapján szakcégeknek adják ki, tájékoztatott Márk Nagy.

Pándi Annamária

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!