ERDON Helyi hírek

2010.11.11. 13:47

Közös örökségünk a NAC

<p>Nagyvárad - Már csak két nap választja el a váradiakat a Nagyváradi Atlétikai Club (NAC) emlékére rendezett gálamérkőzéstől, amelyen az Erdélyi Öregfiúk és a Magyarországi Öregfiúk csapata mérkőzik meg egymással.</p>

A nagyszabású esemény előtt csütrötökön tartott utolsó sajtótájékoztatón Tőkés Máté az esemény főszervezője elmondta: gőzmozdonnyal vontatott nosztalgiavonat hozza majd a magyarországi játékosokat Budapestről. A szerelvény fél kettőkor ér be a nagyváradi pályaudvarra. A delegáció tagja lesz Czene Attila, a magyar sportminisztérium államtitkára is. A vendégeket fogadja Ilie Bolojan a város polgármestere. Innen a résztvevők rézfúvós muzsika és mazsorettek kíséretében átvonulnak a Bodola Gyula Stadionba, ahol díszbeszédek, köszöntők hangzanak el, majd elkezdődik maga a meccs. Tőkés Máté közölte, a kilátogatók a belépőjegy mellé egy román vagy magyar nyelvű újságot is kapnak, amelyből a NAC történetét ismerhetik meg. A stadionban lesz egy nagy kivetítő is, amelyen már az állomáson zajló eseményeket is figyelemmel lehet kísérni. A játékosok retromezben, fűzős labdával fognak játszani. A meccs első félidejében az Erdélyi öregfiúk csapata mérkőzik meg Magyarország öregfiúk csapatával, a második félidőben pedig a Partium FC játszik a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiával. A gálamérkőzés napján a Királyhágómelléki Református Egyházkerület székházában (Városháza u. 27. szám) a NAC történetét felelevenítő fényképkiállítás lesz látható.

Összeállítás

Jenei Imre edző, az Erdéyi Öregfiúk Válogatottjának összeállítója a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az erdélyi csapat főleg az ötvenes korosztályból kerül majd ki. Olyan országszerte kedvelt, külföldön is elismert játékosok lépnek pályára a csapatban, mint Dembrovszki Imre, Bölöni László, Szatmári Lajos és Szatmári Sándor, Kun Attila, Popovits Pál, és még sokan mások. Jenei elmondta, hogy az idősebb játékosokat védendő, sűrűn lesznek cserék a meccsen, és mivel a mérkőzést a Duna tévé is közvetíti, ezért nem akarják, hogy a meccs elhúzódjon, ezért könnyített módszerrel fogják cserélni a játékosokat. Jenei Imre kiemelte az, hogy ez egy szép ünnep kell legyen, hiszen a NAC olyan csapat volt, melynek több játékosa mind a magyar, mind a román válogatottban játszott. „Ez egy nagyon fontos ünnepe Nagyváradnak, mely labdarúgóváros, de ahol jelenleg sajnos nincs olyan szintű labdarúgás, amilyet megérdemelne” - fogalmazott Jenei Imre. Vasile Pop egykori váradi labdarúgó felhívta a figyelmet arra, hogy ez a mérkőzés megmutatkozási lehetőség azoknak a sportemberekenek, akik Nagyváradon játszottak. „Sokan közülük játékoskarrierjük befejezése után nem tudtak biztos egzisztenciát teremteni maguknak, ezért is jó, ha rájuk irányítjuk a figyelmet” - mondta Vasile Pop.

Viszonzott segítség

Tőkés Máté a sajtótájékoztatón jelezte, hogy a romániai meghívott játékosok közül egyedül Selymes Tibor nem tud részt venni a focigálán. Az még kétséges, hogy az esemény fővédnöke, Schmitt Pál Magyarország köztársasági elnöke eljön-e a rendezvényre, amennyiben viszont nem tud eljönni, akkor a gálán levetítik a videoüzenetét - tette hozzá Tőkés Máté. A főszervező köszönetet mondott az RMDSZ helyi szervezetének azért, mert felállíttatták a váradi Bunyitai-ligetben a NAC emlékművet. A gála megrendezését többen segítettek, így Pászkány Árpád a Kolozsvári CFR csapat tulajdonosa is szponzorálta az eseményt, de a legnagyobb támogatást a magyarországi ifjúsági és sportminisztérium nyújtotta a rendezvénynek. „Mivel a magyar államtól kaptuk a legnagyobb segítséget, ezért úgy gondoltuk, hogy valamiképpen viszonozzuk ezt a segítséget, ezért a focimeccs bevételét a magyarországi iszapkárosultak javára ajánljuk fel” - tette hozzá végül Tőkés Máté.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!