ERDON Helyi hírek

2010.11.19. 13:10

Kultúramentés a Himalájában

<p>Nagyvárad - Szombaton a Posticumban 18 órától a váradi származású Irimiás Balázs tart vetítéssel egybekötött előadást Kőrösi Csoma Sándor zanglai szobájának megmentéséről.</p>

Tamási Áron sokat idézett mondása szerint, azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne. Amikor idegen országban, távoli vidékeken járva váratlanul egy-egy magyar felirattal, emléktáblával találkozunk, gyakran az otthonérzés furcsa melegsége tölti el a lelkünket. Hasonló élményben volt része a nagyváradi származású Irimiás Balázsnak is, amikor 2007-ben egy biciklitúra során a Himalájában rábukkant Kőrösi Csoma Sándor romokban heverő zanglai szobájára. Ekkor fogalmazódott meg benne, hogy hasonló embereket gyűjt maga köré és mindent megtesz e távoli, magyar vonatkozású emlékhely megmentése érdekében.

Csomát az ősotthon, a magyarok őshazájának felkutatása iránti vágy késztette arra, hogy 1819-ben kevés pénzel, gyalogoson elinduljon a – feltételezése szerint a Himalája mögött meghúzódó – magyar őshaza felkutatására. Bár célját nem érte el, az első tudományos igényű tibeti-angol szótár megírásával mégis kitörölhetetlenül beírta magát az egyetemes kultúratörténetébe. Zanglában még ma is áll az a kis lakatlan szoba, ahol Csoma 1823 jún. 20 és 1824 okt. 22 között elképesztő körülmények között tanulta meg a tibeti nyelvet, kezdett ismerkedni a tibeti irodalommal és lefektette későbbi munkásságának alapjait.

Irimiás Balázs, váradi származású projektvezető, a Waseda Egyetem építész doktorandusza, már évek óta fáradozik a romos kis szoba és az azt magában foglaló palotaerőd megmentésén. Önkénteseket és adományozókat toborozva évente három hónapot töltenek a Zanglában, akikkel 4 ezer méter magasan dolgoznak az épület helyreállításán. Egy-egy jelképes vályogtégla vagy gerenda vásárlásával hozzá lehet járulni a szoba megmentéséhez (az adományozó nevét ráírják, ill. bevésik az építőelembe és beépítik a házba, amelyről az adományozó fényképet kap). Csoma szellemi örökségét ápolandó, oktatási tevékenységet is folytatnak Zanglában, ami reményeik szerint egy új, a magyar és a tibeti kultúrák közötti civil párbeszédnek is a mozgatórugója lehet. A projektet a Csoma Szobája Alapítvány fogja össze, melynek honapján további érdekességeket találhat az olvasó (http://csomasroom.kibu.hu/).

Irimiás Balázs szombat esti előadása lesz a megnyitó eseménye annak a hat hónapon keresztül tartó rendezvénysorozatnak, melynek a tibeti kultúra bemutatása a célja. A szervező, Imre Zoltán nagyváradi képzőművész, felhívja a figyelmet, hogy a tibeti kulturális napok keretében még további négy alkalommal találkozhatunk előadókkal városunkban, egy előadásnak pedig Budapest ad majd otthont. Minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Bruncsák István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!