ERDON Helyi hírek

2010.11.11. 16:26

Három ember rekedt a barlangban!

<p>Bihar megye - Víz öntötte el azt a Bihar megyei barlangot, amelyben épp három barlangász végzett kutatásokat.</p>

Nem jöttek fel időben, s telefonhívásokra sem válaszolnak - ezek voltak az első gyanús jelek. Már szerda délben a felszínre kellett volna visszaérkeznie annak a két kolozsvári és egy nagybányai barlangásznak, akik a Bihar megyei Cociului barlangban (Barátka környékén) végeztek kutatásokat. A hatóságokat a hozzátartozók is értesítették arról, hogy a kutatókat nem tudják elérni. Ekkor úgy döntöttek az illetékesek, kivárják a felszínre érkezésükre megszabott 12 órát. Amikor senki nem érkezett ebben az időben, még két órát adtak nekik - azt remélve, hogy csak késnek. Ennek a határidőnek a leteltével akcióba léptek a mentőosztagok, s elindultak a helyszínre. Csütörtökön 15 órakor kezdték meg végül az ereszkedést a barlangba.

Vízbetörés

Az eddigi információk szerint hirtelen megnőtt a vízszint a járatokban, majd azokat gyakorlatilag elöntötte a víz. A mentőosztagok részéről Adi Marin, a Bihar megyei Salvamont alelnöke azt mondta: csak remélni tudják, hogy a három ember valahogy túlélte a vízbetörést. "Odabent sok nagyobb terem van és magasabb sziklák. Hátha ezeket menedéknek használták. De egyelőre semmit nem tudunk róluk, akkor mehetünk be nagyobb távolságra, ha a víz szintje csökken" - fogalmazott. Csütörtök délután ugyanis csak 300 métert ereszkedett az összesen négy mentőcsapat, amely kolozsvári és váradi szakemberekből áll. Azt látták, hogy például egy általuk csak félig elöntöttnek hitt csarnok már teljesen víz alatt áll - tovább menni a merülő felszerelésekkel sem tudtak. A búvárok csütörtök este újra próbálkoztak a bent rekedtek felkutatásával. Közben egész nap nagy teljesítményű szivattyúkkal próbálták eltávolítani a vizet a barlangból.

Élethalálharc a barlang mélyén

Ha élnek, akkor sem hozzák ki őket egyből - nyilatkozta csütörtök este oldalunknak a barlangi mentőakció helyszínéről a mentőosztagok egyik felelőse. Este egy búvár próbálta meg elérni a hármakat egy szűk, vízzel teli járaton át.

Adi Marin, a Bihar megyei Salvamont alelnöke a helyszínen tartózkodott, s koraeste elmondta: "Az nem csoda, hogy a hozzátartozók nem tudtak kapcsolatot teremteni a kutatókkal, a barlangokban ugyanis nincs térerő. Ami a mentést illeti, csütörtök este újra elindulnak a csapataink. Immár a barlang végében keressük a bent rekedteket, de az oda vezető út víz alatt van. Egy búvárt fogunk megpróbálni átküldeni az utolsó szifonon. Ha átjut, akkor az utolsó csarnokba ér. Semmilyen találgatásban nem merünk bocsátkozni arról, hogy a három ember életben van-e még odabent. De ha a búvárunk életben találja őket, akkor sem hozza ki a kutatókat. Visz nekik élelmet és vízhatlan ruhákat, s ott várják meg, amíg a vízszint annyira csökken, hogy majd biztonságosan kijöhetnek később." Mi úgy tudjuk egyébként, hogy a három fiatal kutató többnapos expedícióra készült, eleve így indultak el befelé a barlangba. Ez azt is feltételezheti, hogy vannak készleteik.

Kik ők?

A három kutató közül kettő a kolozsvári: a 25 éves Simona Laiu és a 40 év körüli Ovidiu Pop a Politehnika Barlangászklub tagjai. Laiu egyébként mérnök és mesteri képzést végez, Pop orvos. A harmadik, a 20 év körüli Amati Odile a nagybányai barlangászok egyike. Őt Váradon is a legprofibbak között tartják számon. Kolozsvári barlangásztársaik csütörtök azt nyilatkozták: az eset helyszínéül szolgáló barlang nehéz terepnek számít. Főleg a túlságosan szűk járatai és a vízbetörések miatt veszélyes. A Barátka melletti barlangnál zajló mentőakcióba tegnap délután bekapcsolódott a Bihar megyei Sürgősségi Esetek Felügyelősége, s újabb búvárok is érkeztek, Kolozsvárról. Adi Marin kérdésünkre elmondta: felbecsülni sem tudja, mennyi időt vesz még igénybe az akció és milyen eredménnyel zárul. Hozzátette: "Én is, és mindannyian éjjel is folytatjuk a mentést. Péntekre lesznek konkrétumok".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!