ERDON Helyi hírek

2010.10.01. 14:28

Változtak a gyógyszerek árai

<p>Mától érvénybe lépett a térítéses gyógyszerek új listája. Az általunk megkérdezett gyógyszerészek még nem sokat tudtak arról, hogy minek az ára változott, illetve mennyivel kell többet vagy kevesebbet fizetniük a pácienseknek.</p>

Amint Eugenia Hamza gyógyszerész, a Bihar megyei Gyógyszerészkollégium vezetője elmondta, a lényeg, hogy az eredeti, drága készítményeket ahol csak lehetett, azonos hatóanyagú, de lejárt szabadalmú, s ezért lényegesen olcsóbb gyógyszerekkel cserélték fel. Ami pedig az árakat illeti: információi szerint 25 gyógyszer olcsóbb lett, a többi drágult valamelyest. Nicoleta Mureşan gyógyszerész néhány példát is említett: az Amoxiclav antibiotikum egyik változata például 63 lej helyett 25 lejbe kerül, az Augmentin új ára pedig 29.12 lej helyett újabban 26.29 lej. A Fasconal ára 6 lejről 4,62 lejre csökkent. A Lamictal 20,65 lejről 22 lejre drágult, a Sinopril ára pedig 15.73 lejről 9.71 lejre csökkent. A Milgamma nevű készítmény ára is látványosan csökkent: 84,15 lejről 49,74 lejre, a Tramedol pedig 62 lej helyett újabban 41 lejbe kerül. Azokban a nagyváradi patikákban egyébként, ahol érdeklődtünk, azt a választ kaptuk: főleg a reggeli órákban voltak többen, mint máskor, de nem képződtek nagy sorok, s rendelkeztek a legtöbb gyógyszerrel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!