ERDON Helyi hírek

2010.10.06. 17:02

Speciális hűtőberendezést kapott a Hargita Megyei Vérközpont

<p>Hargita megye - Vér és vérkészítmények tartósítására alkalmas, speciális hűtőberendezést adott át Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a Hargita Megyei Vérközpontnak október 6-án.</p>

A kevés, tizenhét alkalmazottal működő, négy Hargita megyei és a marosvásárhelyi kórházat folyamatosan vérrel ellátó csíkszeredai székhelyű Hargita Megyei Vérközpontban eddig élelmiszerek tárolására alkalmas hűtőszekrényekben tárolták a vért és a különböző vérkészítményeket. Dr. Kopacz Ildikó, a vérközpont igazgatónője kérésére Hargita Megye Tanácsa határozatban vállalta, hogy a saját költségvetéséből vásárolja meg a szükséges berendezést. Az elvi döntést közbeszerzési eljárás követte, amely során a legmegfelelőbb, az uniós normáknak megfelelő berendezés megvásárlása mellett döntött a megyei tanács, amelyet ötéves időtartamra ingyenesen a vérközpont rendelkezésére bocsátott.

Október 6-án ünnepélyes keretek között adta át Borboly Csaba tanácselnök a hűtőberendezést a vérközpontnak, és Dr. Kopacz Ildikóval, a Hargita Megyei Vérközpont igazgatójával átadási-átvételi jegyzőkönyvet írt alá. Az eseményen részt vett Hajdu Gábor megyei tanácsos, a megyei tanács gazdasági szakbizottságának elnöke – mely szakbizottság szorgalmazta a hűtőberendezés megvásárlását –, valamint Birta Antal, a megyei tanács Vagyongazdálkodási igazgatóságának vezetője.

Az átadás alkalmával Borboly Csaba elmondta, ezt a beruházást azért tartja fontosnak, hogy a megye lakosai minél jobban és hamarabb legyenek kiszolgálva egészségügyi ellátás szempontjából. Elmondta, igyekeznek odafigyelni azokra a lakosság szempontjából fontos intézményekre is, amelyek nem a megyei önkormányzat alárendeltségébe tartoznak, így a megyei vérközpontra is, amely székhelyének az adminisztrálása tartozik csak a  megyei tanácshoz, mivel a Lendület sétányon található épület a megyei önkormányzat tulajdonát képezi.

Dr. Kopacz Ildikó igazgató megköszönte a segítséget, és elmondta, hogy ez az uniós normáknak megfelelő hűtőberendezés, amelyben 4-6°C-os hőmérsékleten tárolhatják a vért, a véradás folyamatának egy fontos láncszemét erősítette meg. Mint elmodnta, sokszor el kellett küldjék a véradókat, mivel nem volt hol tárolják megfelelő körülmények között a vért, de ezzel a beruházással ez az akadály elhárult.

Hajdu Gábor tanácsos az átadáson hangsúlyozta, a megyei tanácsnak bár nem tartozik a közvetlen hatáskörébe, mégis erőfeszítéseket tesz a jobb egészségügyi ellátás érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!